Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Дивечова лазаня за специални поводи

Дивечова лазаня за специални поводи

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
85455119320
Дивечова лазаня за специални поводи
Снимка: Веселина Гърдева
1 / 3
08/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Само ни дайте повод и такава дивечова лазаня ще приготвим, че не пръстите, ами направо тавата ще оближете"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 15 бр.
  • кашкавал - на вкус, за поръсване
  • За дивечовата кайма
  • месо от див заек - 500 г
  • свинско месо - 200 г
  • мас - 1 с.л.
  • галета - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За червения сос
  • домати - 500 г
  • захар - 1 ч.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • праз - 1 стрък
  • босилек - 1 щипка
  • риган - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
  • За белия сос
  • брашно - 10 с.л.
  • масло - 150 г
  • прясно мляко - 1 л
  • гъби - 200 г
  • бял пипер - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя дивечовата кайма, като заешкото и свинското месо се смилат поотделно, след което се омесват заедно с маста (която е предварително загрята), галетата, червения пипер и солта. Получената кайма се оставя да почине поне за 4 часа в хладилник.

Приготвя се червеният сос, като доматите се попарват, обелват и нарязват на много ситно (може и да се пасират), след което се подслаждат със захарта.

В дълбок тиган се запържват празът и чесънът. Към тях се прибавя и каймата и след като се запържи малко, се прибавят и доматите, като може да се добави малко вода, ако се получи прекалено гъста смес. Сосът се оставя да къкри на слаб огън за около 7 - 8 минути. Накрая се прибавят и подправките към него и се оставя настрана.

Белият сос се приготвя, като в суха тенджера се запича брашното до получаването на златист загар. Изсипва се в друг съд, за да се запържат гъбите. Те се обелват, нарязват се на ситно и се запържват в маслото.

След това се добавя вече запеченото брашно и се бърка постоянно, за да не се получат бучки. Накрая на тънка струйка се прибавя и млякото, като бъркането продължава, докато сосът се сгъсти достатъчно. Най-накрая се прибавя пиперът.

В съд с топла вода се потопяват корите за лазанята, за да омекнат.

Следва подреждането:

В тава се слага от белия сос. Отгоре се нареждат необходимите кори. Следва бял сос, отгоре червен. По желание, след като се сипят сосовете, се наръсва с кашкавал. След това отново се нареждат кори и сосовете в същата последователност. Може да се получат 2, 3 или 4 реда, в зависимост от големината на тавата.

Най-отгоре се завършва с ред кори и само с бял сос.

Лазанята се пече на умерена фурна за около 30 минути, след това се изважда, поръсва се обилно с кашкавал и отново се слага във фурната, докато кашкавалът се разтопи и запече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: