Паниран крем

08/02/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7544833034
"Вадете престилките и химикалките, защото днес ще имаме истински майсторски клас по приготвяне на десерти "
Приготвяне30 мин.
Готвене12 мин.
Общо42 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
20 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 664
  • Преглеждания за месеца116
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена20

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 2 бр.
  • нишесте - 6 с.л. натурално, царевично
  • захар - 6 с.л. +за овалване
  • ванилова захар - 10 г
  • канела - 1 пръчка
  • лимонова кора - от 1/2 плод
  • портокалова кора - от 1/2 плод
  • ромова есенция - 2 - 3 капки
  • брашно - за овалване
  • брашно - за овалване
  • канела - 1 ч.л. на прах
  • сладко - по избор за гарниране
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

1. Поставете 350 мл. от млякото със захарта на умерен огън и добавете корите от цитрусите (без бялата им част) и пръчката канела.

2. Щом заври намалете огъня на тих и оставете за 4-5 минутки, за да се ароматизира добре млякото. През това време разбийте хубаво едното яйце със останалото мляко (50 мл.) и нишестето така че да няма бучки.

3. Отстранете корите от портокал и лимон и канелата и налейте на тънка струйка нишестето към млякото на котлона. Бъркайте докато се сгъсти - трябва да е по- гъстичко от обикновен крем.

4. Сипете в малка тавичка , така че дебелината на сместта да не надвишава 2-2.5 см. Аз го правя в правоъгълна стандартна кексова форма с тефлоново покритие (26-12 см). По желание може да покриете дъното и стените на съда със стреч фолио, за да ви е още по- лесно да извадите щом се втвърди, но и без да го правите отделянето от формата е лесно.

5. Оставете да изстине и приберете в хладилник (за 2-6 часа) за да стегне още повече и обърнете върху дъска или чиния като предварително минете по ръбовете на формата с навлажнен нож.

6. Нарежете на квадратчета, при мен се получават 10 на брой.

7. Остава да панираме нашият десерт. За тази цел си пригответе две чинии- едната с брашно за овалване, а другата с разбитото второ яйце.

Овалвайте хубаво първо в брашно, после в яйце и поставяйте в загрято на умерен до силен огън олио. (ако желаете по- дебела панировка топвайте повторно в яйце и брашно, но тогава е възможно да имате нужда да добавите още едно яйце)

8. Изпържете до златисто от двете страни и изваждайте върху кухненска абсорбираща мазнината хартия.

9. Оваляйте всяко парченце от десерта в кристална захар смесена със канела на прах.

10. Този десерт може да сервирате топъл или студен- прекрасен и в двата варианта (аз може би го предпочитам малко повече топъл). Може да го гарнирате със сладко по избор, като боровинките, дюлите и ягодите са чудесен вариант. Самостоятелно също е чудесен!

Да ви е сладко!

* Това е типичен десерт от северна Испания, много приготвян и в Андалусия. Оригиналното му име е Leche frita (Пържено мляко)подобни рецепти тук

5 17
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Албена
Албена
08.02.2018 18:57
Дани,всичките ти рецепти са уникални! Спокойно можеш да напишеш кулинарна книга. Първият автограф че е за мен! ;-)
2
0
Иванка Йорданова
Манчев ряпа да яде! :D
0
0
Йорданка Ковачева
Хихи, сладуранка.:) Каква ти кулинарна книга, ще вземем да засенчим Манчев :))Шегичка. Благодаря ти Албенка.
1
0
Иванка Йорданова
Аз казвам каквото мисля. Тази рецепта ми напомня на един пържен сладолед, който бях яла в един китайски ресторант
2
0
Иванка Йорданова
Всеки луд с номера си :)
0
0
Йорданка Ковачева
Да, те китайците правят пържен сладолед, испанците - пържено мляко, ние пък- паниран крем :)))
1
0
Иванка Йорданова
Както винаги невероятна! Всеки комплимент за теб е малко, момиче! Страхотна кулинарка си
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!