Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за Голяма Задушница

Питка за Голяма Задушница

Питка за Голяма Задушница
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 7
10/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл
  • прясно мляко - 250 мл + 1 с.л. за намазване
  • суха мая - 1 пакет
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 равна с.л.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • брашно - 900 г
  • ленено семе - 1 с.л. с връх, смляно
  • сирене - 150 г
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • семена - за поръсване
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята разбъркваме в топла вода с 1 лъжица захар и оставяме да шупне. Сипва се в средата на брашното и с останалите продукти се замесва меко тесто. Оставя се да втаса 50 минути, за да удвои обема си.

От тестото се късат 7 топчета с големи на ябълка, в средата на всяко слагаме плънка от натрошено сирене. Първото поставяте в средата на тавата върху хартия за печене. Останалите се нареждат край него. Останалото тесто се разделя на две части.

Първата разделяме на още три части. Всяка се разточва на малка кръгла кора с големи на чиния. Намазва се с разтопено масло. Всички кори се редят една върху друга. Нарязват се на 8 триъгълника с прорез в средата.

Промушва се връхчето през прореза, да се оформят листа и се нареждат между топките. Последното тесто разточваме на правоъгълник, намазваме с масло и поръсваме със сирене.

Навиваме на руло, нарязваме на филии. Нареждат се по стените на тавата. Питката се оставя за 20 минути, после се намазва с разбит жълтък, олио и прясно мляко (по 1 с.л.). Поръсваме със семена и печем на 180 градуса около 35-40 минути, като към края покриваме с фолио, за да не прегори.

Изваждаме, намазваме с масло и покриваме с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: