Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Тутманик със сирене и самардала

Тутманик със сирене и самардала

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7184k2
Тутманик със сирене и самардала
Снимка: Gergana Tsvetanova
1 / 2
12/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
10 парчета
"Заради самардалата ли става толкова вкусен или просто много обичаме тутманици - ето този въпрос ни мъчи"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 к.л.
  • яйце - 1 бр.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • вода - 300 мл топла
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • За намазване на корите
  • масло - 125 г стопено
  • сирене - 300 г
  • олио - 2 с.л.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • сода за хляб - 1 к.л.
  • самардала - 1 с.л.
  • Още
  • жълтък - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • самардала
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От съставките за тестото се замесва меко нелепнещо тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.

Сместа за намазване се приготвя, като сиренето се мачка с вилица. Добавят се олиото, киселото мляко, содата и самардалата.

Втасалото тесто се премесва, разделя се на четири равни части. Всяка се оформя на питка. Всяка питка се разточва на тънка кръгла кора.

Взема се една кора, маже се с разтопеното масло и сместа със сиренето. Покрива се с втората кора, която също се маже с масло и сирене.

Навива се на руло, усуква се и си поставя в намаслена тава. По същия начин се процедира с останалите две кори.

Тутманикът се оставя да втаса. Маже се с разбития жълтък с олиото. Отгоре се поръсва със самардалата.

Пече се на 180 градуса за 35-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: