Маслен сладкиш с кокос и сладко от праскови

13/02/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7544833035
"Сладкиш, който е истински убиец на диети "
Приготвяне20 мин.
Готвене26 мин.
Общо46 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 920
  • Преглеждания за месеца224
  • Преглеждания за седмицата65
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

  • брашно - 170 г
  • галета - 100 г
  • яйца - 2 бр. XL (или 3 бр. М)
  • портокал - 1/2 бр. сока
  • захар - 130 г
  • масло - 120 г разтопено
  • сладко от праскови - 200 - 250 г
  • кокосови стърготини - 4 с.л.
  • ванилия - 1 бр. прахче
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • Кокосов кувертюр
  • масло - 50 г.
  • захар - 4 с.л. с връх
  • портокалов сок - 80 мл
  • вода - 80 мл
  • кокосови стърготини - 120 г
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем и добавете на тънки струйки разтопеното масло и портокаловия сок, като не спирате да разбивате.

2. Пресейте брашното със бакпулвера и ванилията и го добавете към сместа на части заедно с галетата, разбърквайки с дървена или силиконова лъжица.

3. Готовата смес сипете в намаслена и набрашнена тавичка или форма за кекс (кръгла, диаметър 24-25 см). Може да ползвате и хартия за печене.

4. Поръсете със 4 с.л. кокосови стърготини и поставете в загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.

5. Малко преди да изтече времето за печене, си пригответе кувертюра, като загреете маслото, водата и портокаловия сок на умерен огън. Сложете и захарта и бъркайте до разтапяне на захарта и завиране. По желание може да оставите да поври, докато се сгъсти лекичко, или да го оставите по- рядко, защото така или иначе сладкишът ще поеме течността и ще стане по-влажен, което също е чудесно.

6. Готовият блат извадете от фурната и намажете със сладкото - то може да бъде със цели парченца плод или мляно. Разпределете кокосовия кувертюр равномерно върху прасковите и мушнете за още 5 -6 минути във фурната, на която предварително сте вдигнали температурата на 200 градуса и долният реотан е изключен.

7. Напълно готовият сладкиш охладете и извадете от формата. Ако не сте ползвали хартия за печене, внимавайте да не се начупи, защото е много крехък и нежен. Поръсете със пудра захар по желание и украсете по ваш вкус.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!