Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Маслен сладкиш с кокос и сладко от праскови

Маслен сладкиш с кокос и сладко от праскови

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Маслен сладкиш с кокос и сладко от праскови
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
13/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
26 мин.
Общо
46 мин.
Порции
12
"Сладкиш, който е истински убиец на диети"

Необходими Продукти

  • брашно - 170 г
  • галета - 100 г
  • яйца - 2 бр. XL (или 3 бр. М)
  • портокал - 1/2 бр. сока
  • захар - 130 г
  • масло - 120 г разтопено
  • сладко от праскови - 200 - 250 г
  • кокосови стърготини - 4 с.л.
  • ванилия - 1 бр. прахче (2 г)
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • Кокосов кувертюр
  • масло - 50 г.
  • захар - 4 с.л. с връх
  • портокалов сок - 80 мл
  • вода - 80 мл
  • кокосови стърготини - 120 г
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем и добавете на тънки струйки разтопеното масло и портокаловия сок, като не спирате да разбивате.

Пресейте брашното със бакпулвера и ванилията и го добавете към сместа на части заедно с галетата, разбърквайки с дървена или силиконова лъжица.

Готовата смес сипете в намаслена и набрашнена тавичка или форма за кекс (кръгла, диаметър 24-25 см). Може да ползвате и хартия за печене.

Поръсете със 4 с.л. кокосови стърготини и поставете в загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.

Малко преди да изтече времето за печене, си пригответе кувертюра, като загреете маслото, водата и портокаловия сок на умерен огън. Сложете и захарта и бъркайте до разтапяне на захарта и завиране. По желание може да оставите да поври, докато се сгъсти лекичко, или да го оставите по- рядко, защото така или иначе сладкишът ще поеме течността и ще стане по-влажен, което също е чудесно.

Готовият блат извадете от фурната и намажете със сладкото - то може да бъде със цели парченца плод или мляно. Разпределете кокосовия кувертюр равномерно върху прасковите и мушнете за още 5 -6 минути във фурната, на която предварително сте вдигнали температурата на 200 градуса и долният реотан е изключен.

Напълно готовият сладкиш охладете и извадете от формата. Ако не сте ползвали хартия за печене, внимавайте да не се начупи, защото е много крехък и нежен. Поръсете със пудра захар по желание и украсете по ваш вкус.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: