Торта за първия рожден ден

14/02/2018
Diana
отDianaПомощник Готвач98922
"Торта, с която да отпразнувате първата от много години "
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо575
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • За 1 блат
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 12 с.л.
  • брашно - 12 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • ванилия - 1 пакетче
  • за фондана
  • маршмелоус - около 200 - 300 г бонбони
  • вода - 1 ч.л.
  • пудра захар
  • сладкарска боя
  • За крема
  • масло - 125 г меко
  • бял шоколад - 200 г
  • заквасена сметана - 400 г
  • сладкарска сметана - 200 мл
  • лимон - кората от 1/2
  • ванилия - 1 есенция
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За обикновена торта правя 2 блата, а за тази, понеже е по-голяма, съм приготвила 3 блата.

Тази трота я правих за първия рожден ден на сина ми. Беше много вкусна затова и споделям рецептата с вас.

Разделям белтъците от жълтъците. Разбивам на пяна белтъците, прибавям захарта и отново разбивам много добре. Прибавям жълтъците, като бъркам в една посока. Накрая прибавям брашното, бакпулвера и ванилията.

Изсипвам готовата смес в тава, намазана с олио и поръсена с брашно. Пека в умерена фурна.

По същия начин приготвям втория и ако има и трети блат. Тестото за всеки блат се прави отделно, защото ако го направите на едно, докато се пече първият блат, белтъците в тестото ще спаднат и другите ни блатове няма да се получат леки и пухкави.

Оставям блатовете да изстинат хубаво и украсявам на следващия ден.

Приготвям сиропа, като сваря водата, захарта и ванилията. Той също трябва да изстине.

Захарното тесто го приготвям по следния начин: взимам една купичка маршмелоус бонбони, прибавям 1 ч.л. вода и слагам за 30 секунди в микровълновата. След като извадя купичката, разбърквам с лъжица (ако ви трябва бяло захарно тесто, не се добавя боя, но ако ще правите цветни фигурки, тук е моментът да прибавите сладкарската боя - цветът трябва да е малко по-наситен, защото после, като започнете да добавяте пудрата захар, ще избледнее леко).

После почвам да прибавям пудра захар. Когато вече не мога да бъркам, си намазнявам ръцете с масло и почвам да меся, като добавям пудра захар, докато се получи гладко и еластично тесто.

Крема приготвям, като разтопявам маслото на водна баня и го охладя. Разтопявам на водна баня и белия шоколад, охлаждам го и го смесвам с разтопеното масло. Добавям с лъжица на части заквасената сметана и разбърквам добре. Настъргвам лимоновата кора и я добавям заедно с ванилията.

Накрая разбивам на сняг сладкарската сметана, добавям я към крема и разбърквам внимателно със шпатула. Не използвайте миксер.

Сиропирам първия блат и го намазвам с крема. Покривам с втория блат, сиропирам го и го намазвам със крема. Ако сте правили и трети блат, пак по същия начин.

Заглаждам добре отгоре и отстрани с крема и започвам да редя украсата от захарно тесто.

За повече пъстрота на тортата съм добавила шоколадови крачета + бони бон.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар