Трифонова обредна пита

14/02/2018
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру205584775815
"Няма как такъв голям празник да не го почетем с Трифонова обредна пита "
Приготвяне50 мин.
Готвене30 мин.
Общо80 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо103
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • вода - 300 мл хладка
  • суха мая - 1 пакет
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • яйце - 1 бр. без жълтъка
  • брашно - 500 г
  • олио - 2 с.л.
  • семена - 1 с.л. микс
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, сипва се в средата на брашното и с останалите продукти се замесва меко еластично тесто. Завива се с фолио и се оставя да втаса, докато удвой обема си.

Отделя се топче тесто около 1/3 - то е за декорация.

Останалото тесто с намаслени ръце се разтегля на кръгла питка. Поставя се върху хартия за печене и с ръце се притиска отгоре. Намазва се с разбит жълтък.

От оставеното тесто се оформят малки топчета, оваляни в брашно и наредени като грозд.

Разточва се кора и изрязваме листо и от малки фитили се усукват филизи.

Останалото тесто се разделя на 8 малки топченца. Всяко се топи в разбит жълтък и се топи в семена. Нареждат се по края на питката.

Печем в загрята фурна 180 градуса до готовност. Изважда се, намазвам с малко вода и се покрива с кърпа.

Честит празник Трифон Зарезан и Наздраве!подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!