Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Обредна погача на листа за Трифон Зарезан

Обредна погача на листа за Трифон Зарезан

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Обредна погача на листа за Трифон Зарезан
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
15/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10
"Страхотна обредна погача, с която да почетете Трифон Зарезан"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 350 мл
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • мая - 1/2 кубче (20 г)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • маково семе - 3 с.л
  • сусам - 1 с.л.
  • масло - 50 г за намазване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От вечерта оставете брашното и яйцата на стайна температура. Рано сутринта на Трифон Зарезан затоплете млякото и активирайте маята, като сложите захарта и малко брашно.

Пресейте брашното и разбийте яйцата, но първо отделете единия жълтък за намазване. Замесете хубаво гладко тесто, което оставете да втаса, след което разделете на три части.

Разточете три обли кори (по дебели), намажете едната обилно с масло и поръсете с маково семе. Поставете втората кора отгоре, третата по същия начин.

С нож за пица нарежете на 10 триъгълника, може по-малко или повече - това зависи как искате да изглежда погачата. Всеки триъгълник разрежете по средата и промушете острия връх отдолу нагоре.

Изберете си тавичка, моята е по-малка, за да стане погачата висока.

Подредете листата в кръг, като завивате острия връх отдолу. По средата поставете порцеланова купичка, в която ще сложите мед.

Останалите листа разпределете около купичката.

Оставете погачата да втаса, след което намажете, поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: