Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Шницели»Паниран шницел от телешко филе с гъбен сос

Паниран шницел от телешко филе с гъбен сос

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Паниран шницел от телешко филе с гъбен сос
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
16/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Телешко, което се топи в устата - ни повече, ни по-малко"

Необходими Продукти

  • телешко филе - 500 г
  • яйца - 5 бр.
  • брашно - 1 к.ч. царевично
  • галета - 2 ч.ч. от стара франзела
  • бира - 5 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • масло - 60 г
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • мазнина - за пържене
  • сусам - 100 г
  • лимон - 1/2 кората от плода
  • За гъбеният сос
  • кафеви печурки - 500 г
  • чесън - 2 скилидки
  • масло - 70 г
  • гъбен бульон - 1 1/2 ч.ч.
  • за гъбеният бульон
  • мащерка
  • сол
  • черен пипер
  • оцет - 4 капки
  • червено вино - 1 ч.ч., сухо
  • царевично нишесте - 4 с.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме месото на порционни парчета, които почистваме от сухожилия и ципи. Ако филетата са закупени готови, ги поставяме между стреч фолио /предпазва месото от накъсване/ и начукваме с дървено чукче. Придаваме им елипсовидна форма и ги набраздяваме леко с остър нож, за да избегнем деформация на месото по време на топлинната му обработка. Овкусяваме филетата със сол и черен пипер.

За подготовката на панировката е необходимо да разделим жълтъците от белтъците. С помощта на пасатор разбиваме жълтъците с щипка сол, брашното, бакпулвера и бирата. Прибавяме и разбитите на сняг белтъци. В панировката добавяме и малко черен пипер.

За галетата предпочитам вкуса на прясно смлените трохи на стара франзела, багета или сух хляб. Към трохите прибавете шепа семена от сусам и настъргана на ситно лимонова кора. Сусамът придава приятна хрупкавост, а уханието на цитрус допълва вкусовите качества на панираното филе.

Подготвяме три чинии със заготовки за панирането на месото. В първата с брашно овалваме филето, след което го изтупваме внимателно.

Втората чиния е с пухкавата панировка. Потапяме филето, след което го овалваме в ароматната домашна галета.

В тигана маслената баня от загрялата мазнина е вече готова. Панираме филетата от двете страни. Изваждаме ги задължително върху руло от домакинска хартия, за да попие излишното мазнина. Можем да поставим филетата във фурната на 50 градуса, за да ги запазим топли до поднасянето им.

Гъбите почистваме със суха четка. Не мием с вода, за да не поемат излишна течност.

Поставяме ги за кратко във вряла вода /2 ч.ч./, в която сме поставили 1-2 стръкчета мащерка, сол, няколко зърна черен пипер и щипка лимонена киселина или 3-4 капки оцет.

Гъбите бланшираме около 10 минути. Отцеждаме ги и след като се охладят ги нарязваме на шайби.

Запазваме гъбеният бульон от варенето, като прецеждаме 1 1/2 ч.ч. от него.

В тиган с разтопено масло поставяме отцедените гъби, целите скилидки чесън, като задушаваме за 3-4 минути. Добавяме гъбеният бульон и оставяме да къкри, докато течността се изпари наполовина. Овкусяваме със сол, ако е необходимо.

Деглазираме с червеното вино. След като алкохолът се изпари, разтваряме в малко студена вода царевичното брашно. Сгъстяваме с него соса.

Поднасяме панираното телешко филе топло, гарнирано с гъбения сос и резенче лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: