Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Пържоли»Филе от говеждо месо със сос Рокфор

Филе от говеждо месо със сос Рокфор

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Филе от говеждо месо със сос Рокфор
Снимка: Yordanka Kovacheva
9 / 10
16/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
3
"За онези специални моменти, които ще искате да запомните"

Необходими Продукти

  • говеждо филе - 3 бр. (дебелина 5 - 7 мм всяко)
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • едра сол - на вкус, люспеста
  • За сос Рокфор
  • сметана - 250 мл готварска
  • сирене рокфор - 100 - 150 г
  • чесън - 1/2 ч.л. на прах
  • бял пипер - на вкус
  • масло - 15 г
  • За гарниране
  • зелена салата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най- важно за тази рецепта е подборът на качествено говеждо месо от подходяща порода и произход. На нашият пазар все по-често се намира такова месо, така че не е трудно да се сдобием с него.

За тази рецепта ще ни е нужно чисто контрафиле, без мазнина и кост. И тъй като е филе, трябва да е сравнително тънко. За да не се пресушава обаче, аз се спирам на дебелина малко повече от стандартната. В месарницата вие може да изберете как да нарежат вашето месо, но аз препоръчвам именно дебелината от 5 до 7 мм. За тези от вас, които обичат по-препечено, може и по-тънко, или просто увеличаване на времето за готвене.

Извадете месото от хладилника и го оставете докато температурата му се повиши до стайна. Никога не приготвяйте телешко или говеждо директно от хладилника на огъня, защото няма да остане сочно.

През това време се заемете със соса.

Загрейте сметаната на умерен до слаб огън и в нея натрошете сиренето Рокфор. За по-мек вкус - 100 грама, за по-интензивен - 150 г. Когато се разтопи и слее със сметаната, подправете със чесън на прах и бял пипер. Гответе до сгъстяване около 2 минутки при непрестанно бъркане и накрая сложете маслото, бъркайки отново, докато се разтопи. Отстранете от огъня и захлупете с капак, за да се запази горещ.

Месото, което е престояло на стайна температура, отцедете от кръв и подсушете.

Загрейте широк тиган с незалепващо дъно на максимална степен на котлона и ръснете малко зехтин. Щом започне да пуши, поставете месото и гответе около 2 минутки от всяка страна. Не трябва да обръщате по няколко пъти! Не трябва да осолявате предварително! Сол може да поръсите само когато обърнете месото, тоест върху готовата страна! Най-добре е да поръсите чак когато извадите филето, преди сервиране.

Ако не обичате да ви е розово отвътре, не преобръщайте да препичате отново, а просто намалете огъня и си печете за още малко време от същата страна!

Следвайки тези правила, ще имате перфектното филе. Освен за говеждо, правилата важат и за телешко месо.

Поднесете веднага, поливайки малко от сосчето отстрани и гарнирайки със зелена салата по избор.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: