Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с бадеми

Козунак с бадеми

Мария ДоеваМария Доева
Помощник Готвач
844622876743
Козунак с бадеми1 / 4
19/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Козунаци от хубав по-хубав, но майсторите знаят, че с бадеми стават най-вкусните"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 кубче (40 г)
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 250 г
  • яйца - 6 бр.
  • лимон - кората от 1
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • сол - 1 щипка
  • краве масло - 200 г
  • бадеми - 100 г
  • яйце - 1 бр. за намазване
  • маргарин - за намазване на формата
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята я разтваряме в 100 мл прясно мляко, 1 с.л. захар и 1/2 ч.ч. брашно. Оставяме я да престои на топло, за да шупне.

Яйцата ги разбиваме с останалата захар и към нея прибавяме останалото мляко, което трябва да е леко затоплено.

От брашното си правиме кладенче и в него сипваме яйчената смес, настърганата лимонова кора, лимоновият сок, ванилията, солта и шупналата мая.

От бадемите отделяме 1–2 с.л. Останалите ги накълцваме или ги начукваме и след това ги прибавяме към козунака. Накрая изсипваме и разтопеното масло и омесваме тесто. Оставяме го на топло, за да втаса.

Козунакът го слагаме в предварително намазана с маргарин форма и го оставяме да втаса втори път. Когато удвои обема си, т.е. когато запълни 1/3 от съда, след това намазваме с яйце, украсяваме с заделените бадеми и поръсваме със захар.

Печеме около 30 минути в умерено загрята на 180 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: