Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Содена питка от сладка царевица с мащерка

Содена питка от сладка царевица с мащерка

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5274k1k2k5
Содена питка от сладка царевица с мащерка
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 4
18/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Вкус, който не може да се опише, трябва непременно да се опита"

Необходими Продукти

  • сладка царевица - 200 г (замразена или от консерва)
  • кисело мляко - 250 г
  • сода за хляб - 1 ч.л. равна
  • яйце - 1 бр.
  • оцет - 1 к.л.
  • морска сол - 1 к.л.
  • олио - 2 с.л.
  • овесени ядки - 4 - 5 с.л.
  • ленено семе - 1 с.л.
  • мащерка - 1 к.л.
  • брашно от лимец - за поръсване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сладката царевица, ако е замразена, се размразява, ако е от консерва, се отцежда и се слага в блендер. Добавят се киселото мляко, содата за хляб, оцета, яйцето, морската сол, лъжица и половина олио (1/2 лъж. оставям за подмазване на тавата), овесените ядки, лененото семе и мащерката. Всичко се блендира.

Трябва да се получи рядка смес, по-гъста от палачинковата и по-рядка от кексовата.

Ако разполагате с тава с незалепващо покритие, намазнете леко с олио, ръснете малко брашно от лимец и изсипете сместа. Заравнете отгоре.

В случай че не разполагате с подобна тава, използвайте хартия за печене.

Сложете тавата в предварително загрята на 200 градуса температура, горен и долен реотан. 10 минути след това намалете на 150 градуса на вентилатор. След 10-12 мин. проверете за готовност.

Питката е тъничка - около 1.5 см, и може да послужи за направа на диетични сандвичи, канапе за хапки и т.н.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: