Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Агнешко бутче с плънка от сирене и сушени домати

Агнешко бутче с плънка от сирене и сушени домати

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Агнешко бутче с плънка от сирене и сушени домати
Снимка: marcheva14
1 / 3
07/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Вместо традиционното агнешко опитайте този ароматен и изтънчен вариант, няма да съжалявате"

Необходими Продукти

  • агнешко бутче - около 2 кг до 2.3
  • сирене - 50 г бяло
  • сушени домати - 75 г
  • чесън - 1 скилида, пресован + още цели 4 - 5 скилиди
  • риган - 1 ч.л., сух
  • маслини - 6 - 8 бр. черни Каламата
  • розмарин - около 4 - 5 бр. клонки
  • соев сос - 5 с.л.
  • лимон - сок от 1 бр.
  • червен пипер - за поръска
  • черен пипер - за поръска
  • сол - на вкус
  • зехтин - за готвене
  • масло - 40 г
  • Гарнитура
  • картофи
  • зелен лук - наситнен
  • джоджен
  • мента - количеството е по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Агнешкото месо се почиства от всякакви мазнини там, където е възможно. Измива се и се подсушава много добре в домакинска хартия.

От по-дебелата му страна с остър и тънък нож се прави разрез да се образува джоб. Оставя се настрана.

В купа се смачква сиренето с вилица, прибавят се нарязаните сушени домати на ситно и пресован чесън. Разбърква се до паста. Добавя се се сух риган, черен пипер, сол и маслините, нарязани на ситно, посипва се струйка зехтин и цялата смес се разбърква и се напълва джоба на бутчето, а след това се завързва с домакинско въженце за готвене, за да се образува хубав пакет.

С остър и тънък нож се правят малки прорези отгоре на месото и се слагат малки скилиди чесън, може да се разрежат на две, ако са големи, и иглички от розмарин. Правят се около 6-8 разреза. Посолява се със сол, черен пипер, червен пипер и се намазва от всички страни със зехтин.

Парчето месо се покрива с фолио и се оставя на студено за 30 мин., за да поеме ароматите. След необходимото охлаждане се поставя във фурната на 220 градуса за около 15 минути, за да се запечата отгоре, намалява се температурата на 160 градуса, отгоре се поставят парчета масло.

По време на печенето на агнешкото в купичка се смесва сок от 1 лимон и соев сос и се намазва месото с четка през 30 мин.

Пече се за около 60-80 мин.

След необходимото време на печене фурната се изключва и месото се завива много плътно в алуминиево фолио и се оставя в горещата фурна без температура за още 30 мин. След като е напълно готово, се изважда от тавичката.

Гарнитура: В същата мазнина се добавят картофи, количеството е по избор, нарязани на големи кубчета, наситнен пресен джоджен, няколко стръка наситнена мента, наситнен пресен зелен лук и се пече до готовност.

За доброто изпичане на агнешкия бут съм ползвала термометър със сонда и вътрешната температура трябва да показва около 80 до 90 градуса.

Агнешкото бутче с плънка от сирене и сушени домати е готово.

Източник: Recipe30

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: