Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Кошнички»Кошнички от тортиля питки с крем и боровинки

Кошнички от тортиля питки с крем и боровинки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Кошнички от тортиля питки с крем и боровинки
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 10
19/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Десерт, който ще приготвите за нула време с минимум усилия - да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • тортиля питки - 3 бр.
  • масло - 20 г разтопено
  • кафява захар - 6 с.л.
  • канела - по желание
  • боровинки - 100 г пресни
  • За крем
  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 90 г
  • нишесте - 3 с.л. натурално
  • ванилия - 1 бр.
  • жълтък - 1 бр.
  • лимонова кора - от 1/2 плод
  • масло - 15 - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е идея за бърз и интересен десерт, който също така е и изключително лесен за изпълнение. Единствено са ви нужни форми за мъфини, с които да направим кошничките. Кремът, който предлагам, е най-обикновен и може да бъде заменен с друг по ваш избор - сметанов, чийз-, или ако бързате, просто може да си го приготвите от готово нишесте. Идеята ми е най-вече да ви предложа начин на поднасяне в тези интересни кошнички.

Приготвят се по следният простичък начин:

Тортиля питките (същите, които ползваме за направата на фахитас) намазваме с помощта на кухненска четка с разтопеното масло от двете страни. Поръсваме леко със кафява захар само от едната страна и по желание ръсваме канела. Разрязваме на 4 правилни триъгълника.

Поставяме по две триъгълничета във всяка формичка за мъфини, така че основата да легне плътно на дъното, а острат /тоест по-тясна/ част да стърчи леко нагоре. Притискаме да слегне добре и поръсваме с останала кафява захар.

Изпичаме за много кратко - около 4-5 минути в предварително загрята на 190 градуса фурна.

Изваждаме и оставяме да се охладят и втвърдят, след което изваждаме вече готовите кошнички от формите.

За кремчето разбиваме жълтъка с малко от млякото, нишестето и ванилията. Останалото мляко поставяме на умерен огън заедно със захарта и настърганата на фино ренде лимонова кора. Щом млякото закъкри и захарта се е разтопила, наливаме нишестето на тънка струйка и бъркаме интензивно, докато се сгъсти. Накрая прибавяме маслото.

Готовото кремче охлаждаме леко, за да стегне повече, разбивайки от време на време, за да предотвратим образуването на коричка.

Поставяме по няколко лъжички крем във всяка кошничка и отгоре подреждаме боровинки.

По желание може да поръсим боровинките с пудра захар.

Сервираме веднага, защото е възможно, ако приберем кошничките в хладилник, те да поомекнат и да не са така хрупкави.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Важно е старанието, мила и презентацията! Страхотна презентация дори на семпъл десерт!
19.02.2018 16:31
1
2
Покажи всички подкоментари
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Много красиви кошнички, Дани! Отново моите адмирации за кулинарните ти умения! Перфектна както винаги!
19.02.2018 16:21
1
1
Покажи всички подкоментари