Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Карантия»Шкембе по португалски (Tripas à moda do Porto)

Шкембе по португалски (Tripas à moda do Porto)

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575523335271
Шкембе по португалски (Tripas à moda do Porto)
Снимка: Диана Андрова
1 / 4
20/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
8
"Разчупете представата за португалската кухня с това изключително шкембе по португалски"

Необходими Продукти

  • шкембе - 1 ½ килограма, нарязано на 1½ - инчови квадратчета
  • телешко месо - 1 кг
  • сол - 2 с.л.
  • бял боб - 1 ч.ч.
  • наденица - 250 г
  • кървавица - 1 парче
  • шунка - ¼ кг пушена
  • пиле - около 1 кг и половина, нарязано на 6 или 8 парчета
  • моркови - 2 големи, нарязани на дебели кръгове
  • лук - 1 голям, обелен и нарязан на дебели резени
  • свинска мас - 3 с.л.
  • лук - 1 ч.ч. грубо нарязан
  • кимион - 2 с.л. смлян
  • черен пипер - 1 ч.л. прясно смлян
  • дафинов лист
  • магданоз - ¼ ч.ч. ситно нарязан
  • ориз - 6 ч.ч. варен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецепта е традиционно ястие от Порто (град в Северозападна Португалия), която символизира известната щедрост на града. Според легендата, когато Хенри Навигаторът подготвя корабите си да завладее Сеута през 1415 г., той помолил хората от Порто да дарят запаси, с които да зареждат португалската военноморска флота и до такава степен хората били щедри, че давали всичко, което ставало за ядене. Продуктите били нарязани на дребно и използвайки въображението си, се създала тази невероятна рецепта.

Комбинирайте шкембето, телешкото месо и солта в тенджера и изсипете достатъчно студена вода, за да покриете месото поне с 4-5 сантиметра. След като кипне, започнете да отстранявате пяната, която ще се издигне на повърхността. След това частично покрийте тенджерата, като намалите температурата до най-ниската степен и оставете да къкри в продължение на поне 2 часа, докато шкембето стане меко.

Междувременно пригответе боба, на висока температура го варете до готовност. Изцедете добре боба и го оставете настрани. Докато бобът се готви, поставете колбасите в тиган и ги набодете на две или три места с вилица. Добавете достатъчно студена вода, за да ги покриете напълно, и ги загрейте. След това намалете топлината до по-ниска, като им позволите да къкрят, непокрити за 5 минути.

Извадете колбасите на хартиени кърпи. Поставете колбасите, шунката и пилето в друга тенджера. Изсипете достатъчно студена вода, за да покриете месото с най-малко 2 сантиметра. Оставете да кипне и премахнете образувалата се пяна на повърхността, намалете топлината и оставете да покъкри частично за 15 минути. Добавете морковите и нарязания лук и оставете да къкри за още 15 минути, докато месото и зеленчуците станат крехки.

Изцедете в голямо сито и поставете продуктите в купа. Нека бульонът да почива за няколко минути.

С малък остър нож отстранете кожата от пилето и изрежете плътта от костите (те няма да ни трябват повече за това ястие и може да си ги приберете за направата на пилешки бульон). Нарежете пилето на ленти, нарежете колбасите на кръгчета и ленти. Поставете нарязаните меса, зеленчуците и бульона настрани.

Изцедете шкембето и телешкото, като изхвърлите течността им за готвене. Нарежете телешкото на малки парченца.

В една тенджера разтопете маста на умерена топлина, докато се разтопи. Добавете нарязания лук, кимион и пипер и често разбърквайте, гответе в продължение на 5 минути или докато лукът е мек и прозрачен, но не кафяв. Добавете месото, наденицата, кървавицата, шунката, морковите, нарязания лук, фасул, дафинов лист и магданоз.

Изсипете 3 чаши от запазения бульон и ги загрейте при умерена температура. Намалете топлината до най-ниската си точка, покрийте тенджерата и оставете да къкри за около 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: