Домашен фъстъчен тахан

24/02/2018
Ирена Христова
отИрена ХристоваЧирак472756
"Домашен тахан - непременно опитайте "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо373
  • Преглеждания за месеца36
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • фъстъци - 200 г
  • масло - 20 г растително по избор
  • вода - 20 - 50 мл.
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Желателно, но не и задължително е да накиснете фъстъците от предната вечер с лъжичка сода и хладка вода.

На следващия ден изплакнете, обелете от люспите. Беленето можете да оставите и след като ги изпечете. Изпечете ги на мкровълнова, тиган или печка. На тиган - на умерен огън и честичко разбъркване, за да не прегорят.

Във фурна – слагат се в загрята фурна и се пекат за около 20 минути на около 160ºС. Отново се внимава да не прегорят. В микровълнова – около 5-7 минути, в зависимост от мощността на вашата микровълнова.

Оставете да поизстинат. Ако не сте ги обелили, сега е момента. Поставете в блендер, добавете солта и смелете за около 3-5 мин. Сипете растителното масло, което се избрали. Отново блендирайте. Добавяйте вода по малко до получаване на желана консистенция и вкус.

Колкото повече е водата, толкова по-лек, светъл и фин ще е фъстъченият тахан. Опитвайте, за да разберете кой е вашият вкус. Съхранявайте в хладилник.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Величка Щърбанова
Здравей, Ирена! При наличието на вода в тахана, каква ще е неговата трайност?
0
0
Величка Щърбанова
Аз днес съм се подготвила да правя. По принцип не съм добавяла вода, само малко олио. Много продължително време го блендирам. Правя паузи, защото ми загрява блендера... Иначе без вода, гарантирам, че е траен близо 2 месеца, съхранен в хладилник.
0
0
Ирена Христова
Здравей! За това се съхранява в хладилник, но не мога да кажа с тчност до колко време. Аз правя малки количества и по-често, за да е пресен
0
0
Ирена Христова
Извинете ме, че нямам снимки на рецептите си! Към всяка моя рецепта качвам снимки, които винаги са изтривани от администраторите, докато в момента вече ми е забранено да качвам снимки в рецеприте си. Вината не е в мен, а в админнистраторите, които са изключително некоректни.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв