Питка на конци с кисело мляко

26/02/2018
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваГуру1343136413634
"Не е козунак, но се къса на конци - що е то? Разбира се, това е най-ароматната питка на конци с кисело мляко "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо21 533
  • Преглеждания за месеца1726
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • вода - 200 мл хладка
  • яйца - 2 бр.
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - около 1 кг
  • масло - 50 г за намазване на корите
  • семена - микс
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята със половината хладка вода, захарта и малко брашно.

Отделете единия жълтък за намазване, а другия разбийте със киселото мляко и останалата вода.

Пресейте брашното, направете кладенче и изсипете двете смеси, замесете хубаво гладко тесто, покрийте и оставете да втаса.

Готовото втасало тесто разделете на 3 еднакви части и една по-малка част, с която ще оформите центъра, по-точно височината на питката. Трите еднакви части разточете на 3 еднакви обли кори, намажете със масло едната, поставете втората, отново намажете и поставете третата.

Разрежете ги на 12 части, като оставите центъра цял. Всяко листо завъртете на една страна.

От другата част тесто разточете 2 малки обли кори, намажете с масло и сложете втората. Разрежете ги на 4 части, всеки цепнете и промушете острия връх отдолу нагоре.

Листенцата поставете отгоре на питката, покрийте я и оставете да втаса, след което намажете и печете на 160 градуса. Питките с кисело мляко стават много пухкави и на конци, а не ронливи като хляб.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар