Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пържена Риба»Паниран толстолоб

Паниран толстолоб

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575503335241
Паниран толстолоб
Снимка: Диана Андрова
1 / 2
27/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Изберете си гарнитура, а ние ще ви покашем как се прави най-сочният паниран толстолоб"

Необходими Продукти

  • толстолоб - филе или шайби
  • За панировката
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
  • бира - 100 мл
  • брашно - за малко по - гъста каша от тази за палачинки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започвам с почистването на толстолоба (вкъщи си имам рибари и често ми донасят от този вид риба, затова в рецептата ще споделя и как я почиствам). Кожата на тази риба е дебела, затова ако ви е по-лесно, може направо да я одерете, особено ако ползвате само филето.

Ако ще я режете на шайби и искате да почистите люспите, започнете от опашката към главата в посока обратна на застъпването на люспите /ако не става, полейте цялата риба с оцет, да престои така няколко минути и тогава люспите се махат много по-лесно/.

След като махнете люспите, разрежете корема на рибата по дължина и извадете вътрешностите. Отрязва се главата - някои варят чорба от нея, но без хрилете.

Ако сте решили да го филетирате (когато имам по-големи количества толстолоб, го дера и филетирам), с тънък и остър нож (за филетиране) направете разрез зад хрилете на рибата. Прокарайте ножа надолу до гръбначния стълб на рибата. Ще усетите ребрата с върха на ножа. Като държите здраво рибата с ръка, започнете да режете към опашката. Придържайте ножа по продължение на гръбнака на рибата. Продължете да следвате гръбнака и отрежете по цялата дължина на рибата през опашката.

Отстранете филето от ребрата, като вдигнете отрязаното парче от страната на гръбната перка и внимателно режете и отделяте месото от ребрените кости, докато не достигнете коремната област на рибата. Отрежете филето точно над коремната част. Повторете и от другата страна. Поставете филето с люспестата страна надолу. Направете разрез близо до опашната част и след това леко отделете месото от кожата. Дръжте кожата със свободната си ръка, докато режете към дебелия край на филето. Дръжте ножа близо до кожата на рибата, докато режете. Забележете тъмната линия в центъра на филето (стрелката). Тази част трябва да се премахне. С пинцета извадете костите и нарежете на парчета.

Овкусявам рибата със сол непосредствено преди пърженето. Парчетата месо овалвам в брашно и едва след това започвам да ги пържа. Потапя едно по едно в яйчената каша и пържа при не много силен котлон. Това се прави с цел да сготвим месото и отвътре, а не да изгори панировката и вътре да е сурово. Като се зачервят, са готови.

Изваждам върху кухненска хартия, за да попием излишната мазнина. Ако решите да правите панировка с бира, то аз винаги добавям студена от хладилника, за да стане по-пухкава панировката.

Поднасям с лимонче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: