Кюфтета с бял сос на Звездев

28/02/2018
Мария Симова
отМария СимоваМастър Шеф814477947
"Кой може да устои на тези кюфтета в бял сос, особено когато са приготвени толкова майсторски "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо19 507
  • Преглеждания за месеца628
  • Преглеждания за седмицата215
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • за кюфтетата
  • кайма - 500 г смес
  • ориз - 100 г
  • лук - 0.5 глава
  • яйца - 1 бр.
  • магданоз - 5 - 6 клонки
  • черен пипер - на вкус
  • чубрица - 1 ч.л. непълна
  • сол - на вкус ако е нужно
  • за бульона
  • лук - 0.5 глава
  • целина - 1 - 2 клонки
  • магданоз - 5 - 6 стръка
  • черен пипер - 10 зърна
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • за соса
  • сметана - 200 мл готварска течна
  • масло - 30 г
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • брашно - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете каймата, като към нея добавите много ситно нарязания лук, яйцето, подправките и много добре измития и прецеден ориз. От омесената кайма оформете 12 броя кюфтета.

В тенджера налейте 1 литър студена вода, добавете нарязаните магданоз, целина, черния пипер, солта и олиото. Добавете кюфтетата и поставете на котлона при затворен капак на тенджерата, варите за около 15 минути, свалете от огъня.

В друга тенджера загрейте маслото и добавете брашното, разбъркайте енергично за 30 секунди и премахнете от огъня. Налейте 500 мл от бульона, в който сте варили кюфтетата, разбъркайте и върнете ястието на котлона, варите, докато се сгъсти.

Затоплете леко сметаната и на тънка струя я добавете към сгъстения бульон при непрекъснато бъркане.

Прибавете кюфтетата и след като заври, премахнете ястието от котлона и добавете лимоновия сок, разбъркайте.

Сервирайте!подобни рецепти тук

5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!