Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака с Патладжани, Домати и Ориз

Мусака с Патладжани, Домати и Ориз

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Мусака с Патладжани, Домати и Ориз1 / 2
13/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • патладжани - 800 г
  • лук - 2 едри глави
  • домати - 300 г, обелени и настъргани
  • домати - 3 бр., обелени и нарязани на шайби
  • олио - 100 мл
  • ориз - 80 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • брашно - 40 г
  • магданоз - 1/2 връзка, нарязана на ситно
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се нарязват по дължина на филийки. Посоляват се обилно със сол и след 30 минути се отцеждат с изстискване от горчивата вода.

Изпържват се и в същата мазнина се задушава нарязаният на едро кромид лук до златисто.

Добавя се почистеният и измит ориз, обелените и настъргани на едро ренде домати и малко вода и сместа се оставя да поври, докато набъбне оризът.

В тавичка, леко намазана с олио, на дъното първо се нареждат половината от обелените и нарязани на шайби домати, отгоре се нареждат половината от изпържените патладжани, поръсват се с нарязан на ситно магданоз, върху тях се разпределя сместа с ориза и накрая се покрива с останалата половина от изпържените патладжани.

Най-отгоре се нареждат останалата половина от нарязаните на шайби белени домати.

Мусаката се пече около 30 минути на добре загрята на 220 градуса фурна, на средна решетка и включен вентилатор.

След това се изважда и се залива със сместа, приготвена от разбитото брашно, сол на вкус, прясното мляко и яйцата.

Връща се във фурната за още 10-15 минути, докато хване хубава коричка.

Може да се сервира както гореща, така и охладена.

Мусаката с Патладжани, Домати и Ориз е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: