Разкошен сладкиш с ванилов крем

03/03/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7544823034
"Знаете какво казват, човек най-мното съжалява за сладкишите, които е пропуснал да направи "
Приготвяне18 мин.
Готвене45 мин.
Общо63 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
38 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо66 241
  • Преглеждания за месеца803
  • Преглеждания за седмицата378
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена38

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пригответе кремчето, като загреете млякото със захарта, ванилиите и кората от цитруса до завиране и след това намалете огъня до минимум.
Отделно разбийте яйцата с брашното, за да не става много гъсто, сложете към тях няколко лъжички мляко допълнително.

2. Отстранете портокаловата кора и шушулката ванилия и налейте яйчената смес на тънка струйка. Бъркайте, докато кремчето се сгъсти и не увеличавайте огъня, за да не се пресече белтъка на яйцето. Накрая добавете рома и маслото. Оставете готовото кремче да се поохлади, разбърквайки го от време на време, за да не хваща коричка.

3. През това време се заемете с тестото.
Пресейте брашното и бакпулвера в купа. Разбийте яйцата със захарта и сипете при него заедно с олиото и лимоновия сок. Замесете гладко тесто, без да месите дълго, а само толкова, колкото е нужно за съединяване на продуктите и постигане на гладкост.

4. Разделете на две топки - едната по-голяма от другата. На набрашнен плот разточете по-голямата на кръгла сравнително тънка кора с диаметър поне 3 см по-голям от този на тавичката, в която ще печете (моята беше с дм. 26 см, откопчаващо дъно). Положете кората на дъното, като предварително сте намазнили или покрили с хартия за печене. Излизащите краища прилепете плътно към стените на тавата. Сипете кремчето и похлупете с останалото тесто, също разточено на тънка кора (при разточването ръсвайте повечко брашно, защото в противен случай доста лепне и кората се чупи при опита да я отлепите от плота).

5. Поръсете с кедровите ядки и поставете в загрята на 185 градуса фурна за около 30-35 минути или до приятен златист загар.

Щом сладкишът изстине, поръсете с пудра захар.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 18
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!