Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за 3-ти март

Питка за 3-ти март

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575503335241
Питка за 3-ти март
Снимка: Диана Андрова
3 / 4
02/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Най-хубавата питка за най-важният празник"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г суха
  • топло мляко - около 300 мл
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 700 г
  • сол - 2 ч.л
  • яйца - 1 бр.
  • масло - малко омекнало
  • червено цвекло
  • спанак
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбърквам маята с топло мляко, захар и малко брашно и я оставям да се активира. Пресявам брашното в дълбока купа, добавям сол и активираната мая, яйцето, масло и започвам да меся тестото. Може и с миксер!

Ако използвате миксер, след като се смесят съставките, доомесете върху равна повърхност до получаване на гладко тесто. Намазвам купа с олио.

Оформям тестото на топка и го слагаме в купата. Покривам и оставям на топло, докато удвои обема си. Разделям на три части. Червената част от питката приготвям, като към тестото добавям и сок от червено цвекло.

Достатъчно е само да изцедите една глава. Друг вариант е да го настържете на ситно. Това обаче освен цвета ще промени текстурата и вкуса на питката.

Зелената част правя, като пюрирам спанак и го добавям към тестото. В правоъгална тавичка, нареждам оформените на фитили топка в следната последователност - бяло, зелено, червено.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути. В последните 15 минути, покрийте питката с фолио, за да не потъмнява много отгоре и да си личат цветовете ѝ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: