Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Пица със спанак и козе сирене

Пица със спанак и козе сирене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пица със спанак и козе сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
09/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
2
"Вкусно предложение за хапване от Средиземноморската кухня, което с удоволствие приемаме, а вие?"

Необходими Продукти

  • За блат
  • брашно - 400 г
  • вода - 200 мл
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 15 г жива
  • За плънка
  • спанак - 300 г пресен
  • козе сирене - 250 - 300 г
  • моцарела - 240 г прясна
  • праз - 1 стрък, голям
  • доматено пюре - около 8 с.л.
  • риган - за поръсване
  • сол - на вкус
  • зехтин - 60 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в половината леко затоплена вода със захарта. Изчакайте 5 минути да шупне.

През това време пресейте брашното и към него налейте останалата вода - също леко затоплена, зехтина и солта и вече шупналата мая.

Замесете гладко и нелепнещо тесто, като ръсвате по малко брашно по плота при доизмесването. Оставете за 1 час в топло помещение, за да втаса.

Пригответе плънката, като накълцате праза и го задушите на умерен огън в зехтина. Щом омекне, сложете спанака (ако листата са големи, ги нарежете, ако са малки, оставете цели) и ръснете малко сол.

Количеството е обемно, но бързо ще спадне. Сложете много малко водичка, ако е нужно, за да се задуши по-бързо. Гответе така, бъркайки около две минутки или докато спанакът омекне, и свалете от огъня.

Втасалото тесто разточете на тънка кора и придайте желана от вас - правоъгълна или кръгла форма. От това количество могат да се получат две големи тънки пици или повече по-малки пици.

Намажете със доматеното пюре и отгоре разпределете спаначената плънка. Сирената нарежете на тънки кръгчета и подредете най-отгоре, а за завършек поръсете със риган.

Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10-15 минути.

Поднесете пицата със спанак и козе сирене топла.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: