Варненски Чюрек

04/03/2018
Петя Цанкова
отПетя ЦанковаПомощник Готвач853075
"И ако се чудите какво е чюрек, така във варненския край викат на една вкусотия... пръстите да си оближе човек "
Приготвяне80 мин.
Готвене40 мин.
Общо120 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо11 609
  • Преглеждания за месеца60
  • Преглеждания за седмицата46
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • За тестото
  • мая - 1 п. суха или 21 г свежа
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • брашно - 3 ч.ч. (около 500 г)
  • За плънката
  • сирене - 200 г
  • яйце - 1 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л. (по желание)
  • Смес за намазване
  • олио - 1 с.л.
  • краве масло - 1 с.л.
  • свинска мас - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Mожете да използвате 1 пакет готово хлебно тесто от 700-800 г.

Ако ли не - от изброените продукти замесвате тесто, като маята предварително се захваща в хладката вода с захарта и 1 с.л. брашно. След като по повърхността се появят мехурчета, малко по малко, се добавя предварително пресятото брашно. Измесвате хубаво тестото, да спре да лепне, и го оставяте на топло, покрито с фолио и кърпа, да втаса (да удвои обема си).

Върху намаслен плот и с намаслени ръце разтегляте готовото тесто на кора, колкото се може по-тънка, даже и да се накъса, не е беда.

Поливате кората със сместа от мазнините, предварително леко загрята. Ако не харесвате мас, може само олио да използвате. И разнасяте с четка или ръка върху цялата повърхност на кората. Отгоре поръсвате с плънката навсякъде.

Навивате кората на хлабаво руло и след това на охлюв.

Охлюва слагате в обилно намаслена тавичка, покривате го с фолио и кърпа, и го оставяте да си почине за около 15-20 минути.

Намазвате го с олио или водичка, преди да го сложите във фурната.

Печете в предварително загрята фурна (аз обикновено пека на 180°C) до златист загар.

Не се притеснявайте от многото мазнина, така чюрекът хем се пече, хем леко се запържва. Като го извадите от фурната, просто изливате излишната мазнина.

Готовият чюрек намазвате отгоре с отделената мазнина и наръсвате с шарена сол.

Приятен апетит ! :)

*Ако работите с готово купено тесто, трябва поне половин час да е стояло на стайна температура, преди да започнете да работите с него. За това време то се отпуска и леко се работи с него.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Марци
Марци
09.03.2018 21:18
Много точна и добре представена рецепта!
Съществена разлика от множеството неточни рецепти на "мастър шефовете" от този сайт!!!
4
0
Петя Цанкова
Петя Цанкова
17.03.2018 15:56
Благодаря много за оценката и доверието към моите рецепти! Надявам се да се хареса на другите така както и на нас!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!