Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Наложена Баница с Праз и Спанак

Наложена Баница с Праз и Спанак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Наложена Баница с Праз и Спанак
Снимка: Yordanka Kovacheva
11 / 13
27/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Наложена, приготвена с много любов и мерак - разбира се, че това е най-вкусната баница на света"

Необходими Продукти

  • За тесто
  • брашно - 400 г + за доизмесване
  • вода - 160 мл
  • яйца - 2 бр.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 2 - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • За плънка
  • спанак - 200 г пресен
  • праз - 200 г
  • сирене - 350 г
  • олио - около 50 - 60 мл
  • За намазване и топене на корите
  • свинска мас - 50 г
  • масло - 100 г
  • За заливане
  • яйцa - 1 бр. (XL)
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • прясно мляко - 100 мл
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в купа и в него се чукват двете яйца, слагат се олиото, солта, захарта, оцета и киселото мляко.

Замесва се тесто, което се прехвърля на олио набрашнен плот и се меси, докато стане еластично и нелепнещо.

Ръсва се малко брашно, за да се постигне идеалната еластичност, но не се прекалява, за да не става твърдо, а меко и приятно. Оставя се да почине 20-30 минути.

Празът се накълцва и се запържва в олиото до омекване за около 3-4 минутки, след което се сипва спанакът, накълцан на едро със малко сол. Бърка се 2-3 минути и щом омекне и обемът му спадне наполовина се отстранява от огъня.

Тестото се разделя на толкова топки, колкото предполагате, че при разточване на всяка една фина кора ще покрие размера на тавичката, в която ще печете. При мен бяха 7 за правоъгълна тава с размери 22/33 см.

Всяка топчица тесто се топва в разтопените мас и масло, така че да се напои обилно. Разточва се на възможно най-фина кора и се полага в намазнената тавичка.

Отново се поръсва с още от мазнината и се разпределя от спаначената плънка и натрошено сиренце.

Последната кора, която ще покрива баницата, само се поръсва с мазнината, която е останала.

Така наложената баница се реже на квадратчета и се залива със разбитото със кисело и прясно мляко яйце.

Поставя се в загрята на 190 градуса фурна и се пече 25 минути, след което се изважда и напръсква обилно със студена вода.

Ако е придобила вече по-тъмен загар, се завива със алуминиево фолио и отново се пъхва във фурната за още около 15-20 минути, като температурата се намалява до 165 градуса.

Когато баницата е добила тъмно златист загар, тя е напълно готова и все пак проверете вътрешността и защото много зависи от дебелината, ако сте ползвали по-малка тавичка, то баницата би станала по-дебеличка и може да има нужда от повече време.

Щом извадите от фурната завийте с чиста кърпа за около 10-15 минути.

Наложената Баница с Праз и Спанак е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: