Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Зелева Чорба»Добруджанска куркудена чорба

Добруджанска куркудена чорба

ПетяПетя
Готвач
1281k2788223
Добруджанска куркудена чорба
Снимка: Петя
2 / 4
04/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Една изключително полезна супичка за диабетиците, защото зелевият сок съдържа растителен инсулин"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 500 - 600 г (най - добре шарено)
  • кисело зеле - 450 г
  • фиде - 50 г (1 шепа)
  • олио - 6 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сухи чушлета - 3 бр. може и люти
  • зелева чорба - 2 л (сок)
  • вода - 1 л
  • черен пипер - смлян и на зърна
  • чубрица - суха
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не може да е зима, да има кисело зеле и месо от прасенцето и да не си я направиш :) Така я правеше баба ми, така я правеше мама, така я правя и аз ...и винаги спомените от едно безгрижно снежно детство кръжат край мен!

Месото се нарязва на дребни късчета. По-малки или по-големи, зависи от това какво не искате да чувате на масата На криеница ли ще си играем с месцето? или пък Ще се задавя с тези парчета! - това беше в кръга на шегата.

Също на дребно се нарязва и зелето.

В дълбока тенджера се слагат олиото и месото. Месото се изпържва добре. След това се прибавя и зелето и се пържи още 5-6 минути. Следва червеният пипер, обърква се хубаво и се залива с зелевата чорба и водата.

Поръсва се с черен пипер, слага се сол на вкус (или по-скоро, ако е необходимо), малко чубрица, прибавят се и сухите чушлета (те са по желание), зърната черен пипер и тенджерата се затваря с капака и се оставя да заври.

След като поври около 15-20 минути, зависи от твърдостта на зелето, но не трябва да се разварява, тогава се прибавя фидето. Ври още 5 минути и се маха от огъня. От остатъчната топлина фидето се досварява.

И на финал чорбичката се ароматизира с още една-две щипки чубрица.

Много вкусна и сгряваща зимата е тази чорба с определено леко кисел вкус, който на нас много ни допада. Ако вие не харесвате много кисело, можете да промените съотношението на зелевия сок и водата, а така също и да сложите по-малко зеле - просто налучкайте вашите пропорции

Да ви е вкусно!

***Изключително полезна е за диабетиците, защото зелевият сок съдържа растителен инсулин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: