Българско Вино

06/03/2018
Приготвяне120 мин.
Общо120 мин.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо75
  • Преглеждания за месеца18
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • грозде
  • захар - 3 кг за 100 л намачкано грозде
  • вода - 10 л за 3 кг захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подберете винен сорт грозде. Обикновено от 100 кг грозде излиза около 40 л вино. Гроздето се намачква със специална машина за тази цел. Според старите винари, ако намачкате гроздето с чепките, ще получите по-добро вино.

След като намачкате гроздето, трябва да се измери захарността, която за червено вино трябва да е от 22 до 24 градуса.

На 100 л намачкано грозде се прибавя 3 кг захар, предварително разтворени в 10 л вода. Съдът се затваря и се оставя гроздето да ферментира и да се утаи.

Обикновено виното ферментира за около 10 дена на 15-20 градуса. Всеки ден се бърка, докато не се получи пълно утаяване.

След ферментацията е добре до 1 седмица да се източи виното.

Готовото вино се източва и се слага в подходящ съд (бъчва). Това е ориентировъчен процес, но всеки сорт вино грозде има специфични особености при приготвянето.подобни рецепти тук

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Самира
Самира
05.10.2018 19:33
„Да отпразнуваме повода с вино и сладки думи!”
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!