Сладко от Дюли на Фурна

05/03/2018
Величка Щърбанова
отВеличка ЩърбановаИноватор29613719471
"Майсторите знаят - перфектното сладко отдюли не се вари, то се пече на фурна "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 313
  • Преглеждания за месеца1889
  • Преглеждания за седмицата243
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • дюли - 4 дюли (около 1 кг)
  • захар - 1 кг
  • лимонтузу - 1ч.л.
  • вода - 1 1/2 ч.ч.
  • индрише - по желание
  • канела - по желание, на пръчици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща тава за сладко слагаме захарта и водата. Поставяме я във предварително загрята фурна да се разтвори захарта и да се получи захарен сироп.

През това време измиваме дюлите с четка внимателно. Отстраняваме семенната част на плодовете и ги настъргваме на едро ренде. Веднага ги поставяме във врящия захарен сироп, за да не потъмнеят. Разбъркваме и оставяме сладкото да се пече във фурната за около час на умерено силна температура. Внимавайте с температурата, за да не кипне. От време на време разбъркваме.

Тестваме за готовност с порцеланова чинийка и лъжичка - с лъжичка гребваме и правим 2-3 капки на дъното на суха порцеланова чинийка. Ако капките не се разтекат и останат цели, сладкото е готово.

Поръсете с лимонтузуто, разбъркайте и оставете във фурната още 5 мин.
По желание може да ароматизирате с листенца индрише или канела на пръчици.

Готовото сладко се насипва в подходящи сухи и затоплени бурканчета.
За по-сигурно стерилизирам за 5 мин.

Приготвям по този начин сладкото от години и го ползвам за палачинки, мекици, сладкиши, кремчета. Става сполучливо сладко и без много-много шетане около печката!подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар