Печен Петел

06/03/2018
Зорица
отЗорицаМастър Шеф70621723101
"И да кукурига, и да не кукурига, съдбата на всеки петел е да свърши във фурната, с малко повече късмет - ще е изпечен по тази рецепта "
Приготвяне30 мин.
Готвене150 мин.
Общо180 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 699
  • Преглеждания за месеца112
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Петелът се почиства, измива и подсушава. Слага се в тавичка и се поръсва обилно със черен пипер, кимион, сол и изсушените ситно стрити подправки отвътре и отвън. Месото се натърква хубаво и се полива с малко олио. В него се слагат 4-5 обелен скилидки чесън и се оставя поне за един час на хладно, за да се маринова.

В тавичката се изсипва малко масло - около 1 кибиритена кутийка и се наливат 2 чаши вода. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага на средна решетка и включен вентилатор във фурната на 220 градуса за около час и 15 минути.

Почиства се балучката от люспите. Гъбите се почистват, измиват и отцеждат от водата.

Сладките картофи (батати) се измиват, обелват и нарязват на ивици.

В тиган със загрятото останало масло и малко олио се запържват до златисто първо балучките за няколко минути, след което се прехвърлят в друг съд. След това в същата мазнина се запържват сладките картофи и след което се прехвърлят и те в друг съд.

Най-накрая се запържват до златисто и целите гъби.

Тавата се изважда и петелът се обръща. Около него се разпределят запържените гъби, балучка и батати. Другата глава чесън се измива и се слага в тавата цяла.

Всичко се поръсва с малко сол, чесън на люспи, черен пипер и кимион.

Долива се 1-2 чаши вода и тавата отново се покрива с алуминиевото фолио и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 1 часа.

Готовността на месото се проверява с вилица.

След това фолиото се отстранява и тавата се връща във фурната до получаване на приятен загар на петела.

Месото се разпределя на порционни парчета и се гарнира с карамелизиралите се сладки картофи, балучки и гъби.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!