Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Яхния»Бавно готвено телешко по провансалски с бекон и маслини

Бавно готвено телешко по провансалски с бекон и маслини

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Бавно готвено телешко по провансалски с бекон и маслини
Снимка: marcheva14
2 / 5
07/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
155 мин.
Порции
6
"Хубавите работи стават бавно, а това бавно готвено телешко по провансалски е направо вълшебно"

Необходими Продукти

  • телешки пържоли - 1 кг дебели плътни, от плешка
  • лук - 2 гл. големи, стар
  • чесън - 2 скилиди
  • моркови - 2 големи
  • карамфил - 5 бр. розички
  • мащерка - 1 ч.л . суха
  • дафинов лист - 3 бр.
  • портокал - цяла кора от 1/2
  • сол - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. прясно смлян
  • червено вино - 1 бутилка плътно сухо (700 мл)
  • бекон - 200 г, плътен дебел
  • маслини - 150 г Каламата
  • доматен сок - 600 мл от бутилка
  • брашно - 2 с.л.
  • зехтин - около 5 - 6 с.л.
  • сол
  • черен пипер - зърна
  • магданоз - 1 - 2 стръка цели листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешките пържоли се почистват от мазнините и сухожилията. Нарязват се на по-големи парчета, поставят се в купа.

Лукът се нарязва на филийки и се изсипва върху месото. Морковите се почистват и нарязват на кръгчета под лек наклон, поставят се в купата, чесънът се пресова и се добавя, посолява се със сол, прясно смлян черен пипер, мащерката и се излива една цяла бутилка хубаво плътно сухо червено вино.

С белачката за зеленчуци се изрязват корите на половин портокал, правят се на две пачки и се пробождат с розичките карамфил, прибавят се в купата с месото, добавя се дафинов лист, разбърква се и се завива с фолио. Оставя се на студено за 1 нощ.

На сутринта се изваждат корите от портокал с карамфил, отстранява се дафиновият лист. Месото се изважда с решетъчна лъжица и се поставя в домакинска хартия, за да се подсуши много добре.

В тенджера от чугун с дебело дъно се сипва зехтин да се сгорещи. Добавя се месото и се запържва до златисто или докато се изпари напълно остатъчната течност. Изважда се с решетъчна лъжица, оставя се настрана.

Беконът се нарязва на филии около 1/2 см. Нарязва се на кубчета и се добавя в тенджерата със зехтин. Запържва се. В момента, в който стане със златиста коричка се прибавя брашното, енергично се разбърква, добавя се месото, разбърква се, налива се доматеният сок и цялата марината от купата. Разбърква се и се захлупва. Готви се под капак на умерен котлон, докато кипне или докато фурната се загрее.

Фурната се загрява до 140 градуса. Поставя се цялата тенджера вътре и се оставя за 120 мин.

След като необходимото време от 120 мин е отминало, тенджерата се изважда, прибавят се обезкостените цели маслини, захлупва се и отново се връща обратно. Готви се още за около 20 мин на същата температура.

Поръсва се с накъсани листа от магданоз.

За гарнитура може да се приготви пюре на Дюшес.

Бавно готвеното телешко по провансалски с бекон и маслини е много вкусно!

Източник: Recipe 30

Забележка: Това е бавно готвено телешко по провансалски, френска яхния, която задължително се приготвя в тенджера с дебело дъно, може да е от чугун, както съм го приготвила, може и да е теракотен съд, но с капак. Дълбоката марината довежда до нежно, сочно, богато на вкус месо. Яхнията може да се приготви и с агнешко месо.

Задължително е виното да е плътно, сухо с богат вкус. Домашно вино не е препоръчително, то съдържа захар.

Доматеният сос трябва да е гъст, плътен и от сладки домати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Венче, благодаря ти, мила, ама как може да напишеш такова нещо, тук всеки е много добър, няма добър, по-добър, най-добър, просто това е домашна кухня и нищо повече. Това телешко е толкова елементарно, то само си се готви, а аз си вършеех други неща из къщи , забравих, че има нещо във фурната. Ти пък, направи го и ще видиш. Важното е виното да е добро, тук няма сложно, лесна рецепта е. После прибави една снимка да ти се радвам.
05.03.2018 23:39
1
Покажи всички подкоментари
Невена Блажева Иванова
Невена Блажева Иванова
Голяма вкусотия ,страхотна рецепта и презентация!Поздравления!!! Как да те догоня...много си добра?!
05.03.2018 23:32