Пататас Бравас (Patatas Bravas)

06/03/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф70469544591
"Пататас Бравас или в превод - най-яките картофи, които може да опитате с приятели "
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо899
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • картофи - 1 кг
  • зехтин - около 3 - 4 пръста за маслена баня
  • сол
  • СОС
  • зехтин - 3 с.л.
  • лук - 1 бр., стар, малка глава
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л. сладък
  • кайенски пипер - 1/4 ч.л.
  • бял пипер - 1/2 ч.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • пилешки бульон - 400 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Започва се с приготвянето на соса. Нарязва се лукът на дребни кубчета.
Загрява се зехтин в по-голям и дълбок тиган, прибавя се лукът, запържва се до златисто. Посолява се. Добавя се бял пипер, червен пипер и кайенски пипер и бързо се разбърква за около 20 секунди, прибавя се брашното и се разбърква енергично. С черпак се започва добавянето на бульона, като се разбърква с телена бъркалка и се готви за около 8-10 мин. Сваля се от котлона и по избор може да се пасира. Оставя се настрана.

2. Картофите се обелват и нарязват на средно големи резени. Заливат се със студена вода.

3. В голяма дълбока тенджера се сипва вода и сол и се оставя да заври. Пускат се картофите и се сваряват точно за 6 мин. Включва се таймер за време. Изваждат се и се изцеждат. Поставят се в купа, покрита с домакинска хартия, за да поеме влагата.

4. В дълбока тенджера се изсипва голямото количество мазнина, сгорещява се на умерена температура и се добавят картофите на две порции, за да не залепнат едни в други. Важно е мазнината да е в по-голямо количество, за да се получи ефект на маслена баня. От възможни 9-та степени на котлона се готви в началото на 5 -6 -та стенен, а към края на готвенето се вдига малко температурата. Изпържват се до златиста коричка. Изваждат се с решетъчна лъжица върху домакинска хартия, въпреки че почти нямат остатъчна мазнина. Посоляват се. По същия начин се процедира и с другите картофи.

Поднасят се горещи, обилно заляти със сос.

Източник: Hispacocina

Забележка: Предложение за испански пържени картофи със сос като предястие, а защо не и за лека вечеря с добавка от парче Халуми на грил тиган.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!