Дамски каприз за 8-ми март

07/03/2018
Петя Цанкова
отПетя ЦанковаПомощник Готвач853075
"Дамите нямат капризи, те имат изисквания и заслужават само най-доброто "
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции16
Сготви+1 точки
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 121
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • За блата
  • жълтъци - 4 бр.
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 2/3 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 п.
  • ванилия - 2 бр.
  • За белтъчния меренг
  • белтъци - 4 бр.
  • захар - 1/4 ч.ч.
  • захарен сироп
  • захар - 2 к.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • За намазване
  • сладко - 1 бурканче, за предпочитане да е от ягоди и да има парченца плод
  • За глазурата
  • шоколад - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Капризен е и той като всяка дама, затова е в празнична шоколадова премяна.

Жълтъците със захарта се разбиват до побеляване. Последователно се прибавят и останалите продукти. Разбърква се добре. Получената смес се разстила в набрашнена и намаслена тава.

Има и втори вариант - част от получената смес да се оцвети с какао (1 с.л.). В тавата се разстила първо бялата (или жълта смес, зависи от яйцата) и върху нея тук там с лъжица се слага от какаовата смес (на снимките се вижда този вариант на сладкиша).

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност (до суха клечка).

През това време се прави меренгът. Захарта и водата за захарния сироп се слагат в кацерола на котлона да поврат. Захарта трябва да се разтопи и да се получи гъст сироп, който изстинал вече се прибавя към разбитите на твърд сняг белтъци при непрекъснато бъркане с миксер.

Изпеченият блат се намазва със сладкото, а отгоре с меренга. Връща отново във фурната и се пече на горен реотан на 160 градуса, до порозовяване на белтъците. Готовия сладкиш се залива с разтопения с олиото шоколад.

Поднася се нарязан на пастички.

Едно блаженство за небцето от съчетанието на ягоди, шоколад и пухкав белтъчен сняг! Да ви е сладко и празнично!

Забележка: Ако меренга го направите с горещ захарен сироп, не е нужно да запичате повторно сладкиша с белтъчния сняг. Може направо да го залеете с шоколада. Предполага се, че горещият сироп "сготвя" белтъците - за тези, които се притесняват от консумацията на сурови белтъци.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!