Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Дамски каприз за 8-ми март

Дамски каприз за 8-ми март

ПетяПетя
Готвач
1281k2788283
Дамски каприз за 8-ми март
Снимка: Петя
1 / 6
07/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
16
"Дамите нямат капризи, те имат изисквания и заслужават само най-доброто"

Необходими Продукти

  • За блата
  • жълтъци - 4 бр.
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 2/3 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 п.
  • ванилия - 2 бр.
  • За белтъчния меренг
  • белтъци - 4 бр.
  • захар - 1/4 ч.ч.
  • захарен сироп
  • захар - 2 к.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • За намазване
  • сладко - 1 бурканче, за предпочитане да е от ягоди и да има парченца плод
  • За глазурата
  • шоколад - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Капризен е и той като всяка дама, затова е в празнична шоколадова премяна.

Жълтъците със захарта се разбиват до побеляване. Последователно се прибавят и останалите продукти. Разбърква се добре. Получената смес се разстила в набрашнена и намаслена тава.

Има и втори вариант - част от получената смес да се оцвети с какао (1 с.л.). В тавата се разстила първо бялата (или жълта смес, зависи от яйцата) и върху нея тук там с лъжица се слага от какаовата смес (на снимките се вижда този вариант на сладкиша).

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност (до суха клечка).

През това време се прави меренгът. Захарта и водата за захарния сироп се слагат в кацерола на котлона да поврат. Захарта трябва да се разтопи и да се получи гъст сироп, който изстинал вече се прибавя към разбитите на твърд сняг белтъци при непрекъснато бъркане с миксер.

Изпеченият блат се намазва със сладкото, а отгоре с меренга. Връща отново във фурната и се пече на горен реотан на 160 градуса, до порозовяване на белтъците. Готовия сладкиш се залива с разтопения с олиото шоколад.

Поднася се нарязан на пастички.

Едно блаженство за небцето от съчетанието на ягоди, шоколад и пухкав белтъчен сняг! Да ви е сладко и празнично!

Забележка: Ако меренга го направите с горещ захарен сироп, не е нужно да запичате повторно сладкиша с белтъчния сняг. Може направо да го залеете с шоколада. Предполага се, че горещият сироп сготвя белтъците - за тези, които се притесняват от консумацията на сурови белтъци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: