Панагюрска шарена сол

09/03/2018
zarq666@gmail.com
отzarq666@gmail.comМастър Шеф5701782066
"И луканката не е зле, но друго си е да имате автентична рецепта за панагюрска шарена сол "
Приготвяне25 мин.
Общо25 мин.
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 911
  • Преглеждания за месеца48
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първата съставка е царевицата. За да се прибави като съставка, първо трябва хубаво да е узряла и изсъхнала на слънце.

След това се ронят зърната и се изпичат във фурната. Накрая се смилат и се пресяват през две сита. Първото е по-едро, а второто е по-ситно.

Билките (градинска и планинска чубрица, мащерката) се сушат естествено, по възможност на открито. След това се ронят и стриват на ситно.

Всичко се смесва и готовата вече шарена сол се пресява през сито, за да има фина консистенция.

По желание може да добавите и тиквени семки. Моята баба ги слагаше, след като са изсъхнали хубаво на слънце.

След това ги смилаше заедно с люспите в машинката. Казваше, че това придава плътност и аромат на шарената сол. Ако искате шарената сол да е пикантна, добавете и смлени изсушени люти чушлета.

Остава само да намажете като едно време дебело филия с масло, да поръсите със шарена сол и да си припомните "детство мое - реално и вълшебно..."!

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Иванка Йорданова
Интересна рецепта! Не съм чувала до сега за царевица в шарена сол, но сигурно е хубава на вкус, трябва да пробвам, за да разбера :)
3
0
Иванка Йорданова
Човек винаги научава нови неща, докато е жив! Има толкова прекрасни места в нашата родина, всяко от които си има свои автентични рецепти и вкусове! Хубаво е, когато се показват, че да може и ние да си ги приготвим!
4
0
zarq666@gmail.com
zarq666@gmail.com
09.03.2018 11:19
За това е "Панагюрска" шарена сол - защото е специфична и я правим само тук така. Задължително трябва да я пробваш :)
4
0

Виж всички коментари или напиши такъв