Антрекот на жар

09/03/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7544833034
"За онези, които държат винаги на най-доброто - нежен антрекот на жар "
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо652
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • телешки антрекот - 4 стека (с дебелина до 3 см)
  • сол - едра люспеста за поръсване
  • сол - 1 щипка морска
  • зехтин - 50 мл
  • масло - 12 г
  • черен пипер - 1 ч.л. равна, прясно смлян
  • За гарнитура
  • картофи - 5 бр. средни
  • масло - 60 г
  • зехтин - за поръсване
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Извадете месото от хладилника, за да престои 1 час на стайна температура и се заемете с гарнитурата, за която обелете и нарежете картофките на тънки кръгчета, подредете в тавичка, разпределете върху тях маслото и ръснете зехтин и сол. Сложете ги в загрята на 190 градуса фурна до много лек златист загар.

2. През това време си пригответе скарата с дървени въглища и щом остане на живи въглени, силно тлеещи разположете решетката на 10 см. от тях.

3. Телешките стекове антрекот, които вече са придобили стайна температура, поставете върху скарата и печете 1-2 минути (за сочна, розова вътрешност) или 6 минути (за средно изпечени). Силно препичане не се препоръчва, защото месото става сухо и жилаво.

4. Докато се пече от едната страна, смесете зехтина, разтопеното масло, щипка сол и черния пипер и щом обърнете пържолите, намажете обилно с тази смес готовата страна. Печете и от другата страна за същото време и отново обърнете само за секунди, намажете отново и веднага извадете в чиния за сервиране. Повече обръщания на месото не се препоръчват, за да не се пресушава.

5. Във всяка порция сложете от картофената гарнитура и поднесете веднага стековете - много топли и поръсени за финал с едрата люспеста сол, която е най-подходяща за този тип месо.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Иванка Йорданова
Дани, това мессо изглежда адски сочно и вкусно! Направо да му потекат лигите на човек като го гледа!
1
0
Йорданка Ковачева
Ами за вкусно, невероятно вкусно е. То каквото и да сложиш на скара или жар винаги става божествено. За сочно, това е такова да, но по принцип антрекота не е от най най сочните стекове, в смисъл- тук там си има по някоя жиличка, не е като бонфилето. Затова е важно да се знаят тънкости за приготвянето му и може би от първостепенна важност- да сме сигурни, че е качествено месото, защото ако не е, каквито и тънкости да се прилагат- ще си имаме подметка, а не пържола. ;)
1
0
Йорданка Ковачева
В рецептата съм пропуснала да добавя, че дебелината на стековете трябва да е от 2 см. (не по- тънки) до 3 см.! Ако вашите са до 2 см., следвайте времето за печене описано в рецептата, ако обаче са 3 см. то увеличете печенето с още минутка- две.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!