Пиле на Чеверме

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Пиле на Чеверме
Снимка: Зори
1 / 3
13/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
145 мин.
Порции
2
"Искате ли да си спретнем едно мини чеверме с пиле?"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. около 1.5 кг
  • зехтин - 1 к.ч.
  • морска сол - 1 с.л. фино смляна
  • чесън - 1 с.л. на люспи или гранули
  • розмарин - няколко пресни стръка
  • чубрица - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • кимион - 1/2 к.л.
  • бира - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка смесваме морската сол, чесъна на люспи, чубрицата, черния пипер, кимиона и зехтина и разбъркваме до получаване на хомогенна каша.

Измиваме пилето, почистваме, ако има останали перушинки, и го намазваме обилно отвън и отвътре със сместа от подправките, морската сол и зехтина.

Слагаме го в дълбок съд с предната част надолу и пълним гръдния кош с бирата. Слагаме клончетата розмарин вътре и оставяме за една нощ, покрито, в хладилник. На следващия ден пилето е готово за печене.

Приготвяме си хубава жар, забиваме две колчета отстрани на жарта и я подравняваме.

Нанизваме пилето на подходящ дебел прът и го слагаме над жарта върху колчетата.

Периодично мажем със зехтин и въртим чевермето.

Печем няколко часа до готовност на месото и хубав загар.

Поднасяме печеното пиле със свежи зеленчуци и добре охладена бира.

Добър апетит и наздраве!

Пилето на Чеверме е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: