Русенски дулангач

11/03/2018
Петя Цанкова
отПетя ЦанковаПомощник Готвач853075
"Вкусна закуска по русенски или русенски дулангач "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 374
  • Преглеждания за месеца20
  • Преглеждания за седмицата10
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • кори за баница - 1/2 пакет (зависи от големината на тавата)
  • сирене - 150 г
  • мазнина - 100 г (краве масло, олио, др.)
  • мас - 1 с.л. (за намазване на тавичката)
  • За полива
  • яйца - 4 бр.
  • вода - 1/2 ч.ч. (пр.мляко)
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дулангач в Русенско наричат баницата с ръчно точени кори, така както в Добруджа я наричаме "точено", а в Лудогорието -"плакета". Разбира се, всяка си има своите особености.

Предлагам я с готови кори, понеже не всяка съвременна домакиня умее да точи. Количествата са за тавичка с размер 20/30 см.

Тавичката се намазва с мазнина по избор. Отварям скобка - аз лично само за намазването на тавите, в които ще пека баници или пити, винаги ползвам свинска мас. С нея се получава много хубава хрупкава коричка на печивата и рядко се изгарят отдолу.

Върху всяка кора се поръсва натрошено сирене, набира се на хармоника и се редят в тавичката до нейното запълване. Отгоре се поставят парченца краве масло (свинска мас, по оригинал).

Тавичката се слага в предварително загрятата на 220 градуса фурна за кратко, около 5-6 минути, само да се запекат леко корите, до златисто.

Изважда се и се заливат с полива от разбитите с водата и солта яйца.Разклаща се добре да отиде навсякъде яйчената смес.

Връща се отново във фурната да се доопече дулангачът, но след 5-6 минута температурата се намалява на 180 градуса. Готов е след като добие апетитен златист загар.

Изважда се и по желание може да се напръска леко с вода и завие с кърпа да се задуши. Лично аз не го правя.

Поднася се с айрян или кисело мляко, ако е домашно още по-добре!


*****За умеещите да точат домакини: Замесва се тесто от брашно, сол и вода. Разточва се тънка кора, поръсва се с натрошено сирене, набира се на хармоника и се поставя в намазнена тавичка. Тук-там се поставят парченца масло и леко се запича. Залива се с полива от яйца, вода и малко сол и се връща да се доопече до готовност.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Марци
Марци
06.08.2018 20:05
Много точна рецепта! Браво!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!