Постни Сладки Хлебчета

12/03/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф5964532709
"Постите или не - тези содени хлебчета ще искате да то опитате "
Приготвяне28 мин.
Готвене25 мин.
Общо53 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо231
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г +за доизмесване
  • мая - 7 - 8 г. суха
  • вода - 160 мл
  • соево мляко - 160 мл
  • олио - 60 мл + за намазване
  • ванилия - 1 прахче
  • портокалова есенция - 2 - 3 капки
  • захар - 7 с.л. + за поръсване по желание
  • сусам - за поръсване
  • сладко - по избор за плънка (по желание)
  • За захарна глазура
  • захар - 4 с.л.
  • вода - 4 с.л.
  • ромова есенция - 2 капки
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пресейте брашното в купа и при него сипете маята и разбъркайте. Формирайте кладенче, в което сипете водата, млякото, есенцията от портокал, захарта, олиото и ванилията. Разбъркайте всички съставки и прехвърлете на набрашнен плот.

Замесете гладко и еластично тесто, като работите с него поне 10 минути. Намазнете го и върнете в купата за около 1 час, докато утрои обема си (завита с чиста кърпа или найлон), Ако в помещението е много топло може и 30-40 минути да са достатъчни, ако обаче е студено - добре е да втасва поне 2 часа.

2. Премесете отново за кратко и разделете на 8 топки, всяка от тях разточвайте леко и в средата слагайте плънка от сладко, ако желаете, ако не, може да поръсите с малко захар. Подгъвайте навътре краищата, така че да се образува гладка топчица, когато обърнете. Поставяйте в тавичка върху хартия за печене и отново покрийте с найлон или кърпа, но така че да не докосва питките, имайки предвид и че ще бухнат.

Оставете отново да втасат до утрояване на обема им.

3. Смесете захарта, олиото, водичката и ромовата есенция за захарната глазура. Загрейте леко в микровълнова фурна, за да се стопи захарта. С тази смес намажете обилно питките, като ползвате най-добре кухненска четка от силикон - тя е най-нежна и ще ви гарантира, че бухналите питки, които са чувствителни, няма да спаднат от допир или натиск. Поръсете с още захар, ако желаете - и сусам.

4. Поставете в загрята на 190 градуса фурна за около 25 минути или до златист загар.

Готовите хлебчета охладете върху решетка.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар