Сладкиш с красива украса

12/03/2018
Илияна Димова
отИлияна ДимоваМастър Шеф120165921546
"Колкото по-красив е сладкишът, толкова по-бързо ще се изяде - кулинарна аксиома "
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо266
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • За блата
  • яйца - 4 бр
  • захар - 9 с.л.
  • брашно - 9 с.л. с връх
  • ванилия - 1 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 3 с.л.
  • За сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • За крема
  • нишесте - 2 с.л. пшеничено натурално
  • масло - 60 г краве
  • какао - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 3 с.л.
  • За украса
  • бисквити - 9 - 10 бр. обикновени
  • пудра захар - 2 - 3 с.л.
  • масло - 60 г краве, меко
  • вода - 1 - 2 с.л.
  • ягоди - 3 бр. едри
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включваме фурната да се нагрява на 50 градуса, защото използвам огнеупорна форма за печена на блата (с размери 20 х 20 см).

Приготвяме тестото за блата, като отделяме белтъците от жълтъците на яйцата (4 бр.). Белтъците разбиваме на сняг със захарта (9 с.л.)., отделно разбиваме жълтъците със студена вода (3 с.л.), олио (3 с.л.), ванилия (1 бр. пакетче).

Когато са разбити хомогенно, внимателно наливаме към белтъците с непрекъснато разбиване. Брашното слагаме постепенно, лъжица по лъжица и вече разбъркваме с шпатула внимателно да не спадне сместа.

Готовото тесто сипваме в тавичката върху хартия за печене, намазана с олио. Слагаме в загрятата на 50 градуса фурна и след 15 минути увеличаваме температурата на 170 градуса . Печем блата до готовност.

След приблизително 35-40 минути е готов и проверяваме с клечка дали е изпечен. Готовия блат изваждаме от тавичката и оставяме да се охлажда. Сиропа приготвяме, като карамелизираме кристална захар (1 ч.ч.) и към получения карамел наливаме внимателно топла вода (3 ч.ч.) .

Трябва да сме внимателни, защото горещият карамел пръска. Сиропът е готов, когато захарта се разтвори във водата. Дръпваме от котлона и охлаждаме сиропа.

Крема приготвяме, като прясно мляко (1/2 ч.ч.) смесваме в тенджерка с масло краве (60 г), какао (1 ч.л.) и захар (3 с.л.).

Като заври, към сместа наливаме разтвореното натуралното нишесте (2 с.л.) с останалата половина чаша прясно мляко. Разбъркваме и сваряваме крем.

Дръпваме готовият крем да се охлажда.

За украсата смиламе на малки трохички обикновените бисквити. (Слагам в найлонов плик и без да затварям плика, отгоре притискам с точилка, и така смилам бисквитите на пясък.)

Получават се 1 ч.ч. смлени бисквити. Към тях прибавяме меко краве масло (60 г) , пудра захар (2-3 с.л.) и 1-2 с.л. вода (или колкото е необходимо).

С ръце омесваме сместа, за да получим бисквитено тесто, от което правим малки топчета.

Блата разрязваме на две половини, за да получим два блата. Сиропираме го с карамеления сироп. Намазваме единия от блатовете с половината крем, слагаме отгоре другия блат. Сиропираме отново и намазваме с другата половина от крема.

Украсяваме сладкиша с топчетата и с нарязани на парченца пресни ягоди. Оставяме да се охлади преди сервиране.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар