Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова Торта»Класическа Шахматна Торта Стъпка по Стъпка

Класическа Шахматна Торта Стъпка по Стъпка

Класическа Шахматна Торта Стъпка по Стъпка
Снимка: Пламена Иванова Екимова
1 / 3
16/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Можем да ви дадем мат в два хода, но предпочитаме да разделим парчето торта с вас"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 175 г
  • брашно - 150 г
  • какао - 25 г
  • канела - 1/2 ч.л.
  • За крема
  • заквасена сметана - 2 големи коф.
  • пудра захар - 3 ч.ч.
  • За глазура
  • краве масло - 1 м. пак.
  • захар - 3 с.л.
  • какао - 1 1/2 с.л.
  • ромова есенция - 1бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата:

Яйцата и захарта се разбиват за 10 мин (съдът се поставя в топла вода). Прибавят се брашното, какаото и канелата. Получената смес се изсипва в тортена форма и се пече за 30 мин на 175°C.

За крема:

В отделна купа се разбиват заквасената сметана с 3 ч.ч. пудра захар.

За глазура на тортата:

Разбъркват се маслото, захарта, 4 с.л. вода, какао и ромова есенция. Ври 3 мин.

Сглобяване на тортата:

Блатът се разделя на 4 концентрични окръжности, които условно ще ги наречем 1, 2, 3 и 4 (1 е най-малката, а 4 е най-голямата окръжност). На първия ред на тортата се слагат окръжности 4 и 2. Празните места между тях се запълват плътно с крем.

На втория ред на тортата върху белия крем се нареждат 1 и 3 окръжности и отново празните места се запълват плътно с крем.

Цялата торта се намазва с останалата сметана и се полива с глазурата. Тортата се оставя в хладилник да престои около 12 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: