Патица в гювеч с кисело зеле

15/03/2018
Зорица
отЗорицаМастър Шеф74723023942
"Патица с кисело зеле - това е класика, а патица с кисело зеле в гювеч - сбъдната мечта "
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 339
  • Преглеждания за месеца383
  • Преглеждания за седмицата50
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • патица - 2 кг + дреболиите
  • за намазване на патицата
  • кимион - 1/2 к.л.
  • черен пипер - 1/4 к.л.
  • червен пипер - 1/2 к.л.
  • сол - 1/2 к.л.
  • олио - 2 с.л.
  • за зеленчуците
  • кисело зеле - 3 кг
  • кисели моркови - 2 бр. (от бидона с киселото зеле)
  • джинджифил - 1/2 малък корен маринован (от бидона с киселото зеле)
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. на зърна
  • кимион - 1 ч.л. на зърна
  • бахар - 7 - 8 зърна
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • дафинов лист - 3 - 4 бр.
  • вода - 500 мл
  • люти чушлета - сушени по желание за сервиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок тиган или тенджера се слага олиото и киселото зеле, нарязано на по-едро. Ако ви е много солено зелето, изплакнете го предварително със студена вода и го отцедете в гевгир. Зелето се запържва леко, добавят се и киселите морковчета, нарязани на малки кубчета, накрая се поръсва с червения пипер.

Изсипва се в гювеча, на дъното на който сме сложили целите необелени скилидки чесън, парчетата маринован джинджифил, дафиновия лист, зърната бахар, черен пипер и кимион. Прави се "гнездо" в зелето, където ще сложим патицата.

Патицата се измива хубаво и се натрива от вътре и от вън с малко сол, смлян черен пипер, кимион, червен пипер и олио.

В нея се пъхат почистените и измити дреболии - дробче, сърчице, шийка, воденичка.

Налива се в гювеча водата, похлупва се с капака и се пече на умерена фурна (180 градуса) около час и половина.

След това се отхлупва и се връща във фурната за още 20 - 25 минути, докато патицата хване хубава апетитна коричка. Аз след 15 минути я обърнах, за да хване златиста коричка и от двете страни.

Добре е след като изключите фурната, да оставите патицата да си "отдъхне" вътре, без да отваряте вратичката поне двайсеттина минути.

Патицата се сервира, разделена на порционни парчета и гарнирана с киселото зеле и отделилия се сос в гювеча. За сосчето е добре да поднесете вкусен домашен хляб за топене.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!