Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Разкошна Зеленчукова Мусака с Ориз

Разкошна Зеленчукова Мусака с Ориз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Разкошна Зеленчукова Мусака с Ориз
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 11с Видео
27/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Разкошна мусака със зеленчуци, ориз и вкусна заливка"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г (смес)
  • патладжани - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 1 стрък
  • доматено пюре - 400 г
  • чесън - 2 скилидки
  • картофи - 4 бр.
  • ориз - 200 - 210 г
  • червен пипер - 1 с.л.
  • кимион - 1 щипка
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - 3 с.л. накълцан +за поръсване
  • сол - на вкус
  • олио - около 100 мл
  • За заливка
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 7 с.л.
  • готварска сметана - 7 с.л.
  • прясно мляко - 60 мл
  • брашно - 2 с.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подгответе си всички зеленчуци. Лук, моркови и целината нарежете на дребно, а картофи и патладжани - на едри кубчета. Добре е патладжаните да накиснете в подсолена вода, за да падне от тях горчивият сок.

Загрейте олиото и в него запържете лука, морковите и целината до омекване. Добавете патладжаните, добре отцедени от водата, заедно с чесъна и малко сол и гответе 4-5 минутки.

Може да се наложи да добавите още малко мазнина, тъй като патладжанът е като гъба и я поема бързо.

Сипете доматеното пюре, лъжичка захар, малко водичка и каймата и гответе още 4-5 минути на умерен огън, бъркайки, за да стане на трохи и водата поизври.

Сложете подправките и картофите и прехвърлете в тавичка. Налейте 500 мл вода и поставете в загрята на 200 градуса фурна за 25 минути или до полуготовност на картофите.

През това време измийте ориза и го накиснете за 10 минути във вода. Извадете тавичката от фурната, добавете оризчето и още 300 мл вода (ако ястието е останало на мазнина, то добавете малко повече).

Посолете и върнете във фурната на същата температура за около 20 минути или до извиране на водата.

Разбийте яйцата за заливката и смесете със всички останали продукти за нея. Залейте мусаката и запечете за още кратко до златист загар.

Поднесете Разкошната Зеленчукова Мусака с Ориз топла, поръсена с пресен магданоз.

Различна, разкошна и много вкусна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Наистина е разкошна!
22.12.2019 19:50
1
Потребител#186717
Потребител#186717
Наистина разкошна!
04.08.2019 09:41
2