Сладко от дюли на калъп

15/03/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7274802978
"Както бабите ни са го правили някога - сладко от дюли на калъп "
Приготвяне20 мин.
Готвене120 мин.
Общо140 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо387
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • дюли - 1 кг
  • захар - 800 г
  • лимони - 1 бр.
  • вода - 1 ч.ч. от варенето
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Измийте дюлите и изчеткайте хубаво мъхчетата по кората им. Залейте с вода и поставете на силен огън. Щом заври, намалете огъня до умерен и сварете за 45 мин-1 час - зависи от големината на дюлите. Когато ги боднете с клечка и тя влиза с лекота, това означава, че са напълно готови. Извадете от водата и оставете да се охладят.

2. Обелете, отстранете сърцевината и нарежете на кубчета. Изстискайте лимона върху тях. Сипете захарта и чаша вода от бульона, в който са вряли, в него има ценни вещества, които се намират в кората и ще помогнат при желирането.

3. Поставете на слаб огън, бъркайки с дървена лъжица (задължително), докато захарта се разтопи. Оставете да ври, като разбърквате периодично, може да увеличите малко огъня. След като варите един час, би трябвало цветът да е станал червеникав, меден. Сместа трябва да е гъста - толкова, че когато минете с лъжицата, да се вижда дъното на тенджерата и сладкото да не се връща, само да го покрие.

4. Отстранете от огъня и пасирайте получената смес. Сипете в пластмасов или силиконов съд - широк и нискостенен за предпочитане. Хубаво е да намазните леко дъното, за да може по-лесно да извадите впоследствие. Загладете хубаво и оставете да се охлади, след което приберете в хладилник за една нощ.

5. На другия ден спокойно може да извадите от формата, минавайки по стените с влажен нож и обръщайки върху поднос.

Това сладко трябва да е гъсто, компактно и да се реже на филийки/парченца. Дюлите са идеални за приготвяне на такъв вид сладка, тъй като освобождават желиращи компоненти при продължително варене и във взаимодействие със захар. Именно и от продължителната термична обработка се образува веществото, което причинява появяващият се червеникав оттенък, който е същият, съдържащ се в червеното цвекло например.

Това сладко е истински деликатес в компания със силни, ароматни сирена. Разбира се, кой би му устоял и на закуска с препечена филийка с масло?

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 12
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар