Печен Питомен Пълнен Заек

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2813k7112k3
Печен Питомен Пълнен Заек
Снимка: Минчо
1 / 8
15/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
4
"Когато заекът е добре приготвен, никой не пита див ли е бил или питомен"

Необходими Продукти

  • заек - 1 цял + дробчетата
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • печурки - 150 г
  • 1 моркови - 1 бр.
  • сланина - 100 г
  • магданоз - 1/2 връзка
  • зелен лук - 1 връзка
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти за шпиковането нарязваме на ситно - сланината, морковите, скелидките чесън. По дължината на целия заек правим дълбоки прорези с остър нож и във всяка получена дупчица слагаме от нарязаните продукти за шпиковане.

Нарязваме зеления лук на ситно, а гъбите - на филийки. Запържваме ги последователно в малко мазнина. Прибавяме ориза и магданоза, който също сме нарязали на ситно.

Към плънката в тигана добавяме малко вода и оставяме да къкри за около 5 мин на по-ниска степен. След като напълним заека, го затваряме с помощта на клечки за зъби. Разбира се, може и да го зашием.

Печем заека на около 180 градуса за около час и половина-два, като използваме по-дълбока тава и добавяме малко вода при месото. Махаме фолиото, поливаме заека с малко от образувалия се сос и допичаме за още 15-20 мин или докато хване кафеникава коричка.

Много важно е преди сервиране да отстраним внимателно конеца или клечките за зъби.

За по-ароматна плънка добавяме понякога и манатарки - сушени, пресни или замразени.

За по-хрупкава коричка може да натриете заека със смес от предпочитани подправки, към които сте добавили малко брашно.

Печеният Питомен Пълнен Заек е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
Много добра рецепта - доволна съм от резултата!
30.12.2018 20:44