Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Овесена Погача

Овесена Погача

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Овесена Погача
Снимка: Yordanka Kovacheva
9 / 10
18/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Една хубава трапеза лесно е се превърне в перфектна, ако сложите в центъра и уханна овесена погача"

Необходими Продукти

  • овесени трици - 300 г
  • овесени ядки - 3 с.л. филирани + за поръсване
  • бяло брашно - 250 г + за доизмесване
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 25 г жива
  • прясно мляко - 260 мл
  • масло - 50 г
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • едра сол - за поръсване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята във 130 мл от млякото, лъжичката захар и две лъжици бяло брашно. Останалото брашно пресейте в купа и смесете със овесените трици и филираните овесени ядки.

В средата направете кладенче, в което чукнете яйцата, заделяйки единият жълтък за намазване.

Сипете и шупналата вече мая, останалото мляко, солта и олиото. Замесете тесто, което прехвърлете на набрашнен плот. Месете около 10-15 минути, добавяйки малко по малко от маслото (заделете от него и за намазване накрая). В самото начало ще ви лепне малко, но в процеса на месене ще престане да лепне. Ако е нужно, си ръсвайте по малко брашно, но внимавайте да не стане прекалено твърдо тестото.

Разточете на тънка кора и разрежете на ленти с дебелина 3-3.5 см. Всяка навивайте на охлювче и поставяйте в тавичка, намазнена или покрита с хартия за печене (22-23 см диаметър). Някои от охлювчетата срязвайте на две и поставяйте в краищата, ако не се побират цели. Покрийте с кърпа, така че да не докосва тестото и сложете в загрята на 40 градуса фурна за 30 минути, след това изключете фурната и нека погачата втасва така още 1 час. Ще увеличи обема си, но няма да бухне много, това да не ви притеснява.

Намажете с жълтък, разбит с малко олио и няколко капки водичка. Поръсете със филирани овесени ядки, едра сол и сусам и оставете да престои на топло още 20 минути.

Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути. След като извадите, намажете с заделеното масълце и напръскайте с вода. Завийте с чиста кърпа за 5 минути и след това доохладете върху решетка!

Изненадващо вкусна, здравословна погача!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: