Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Патешко месо»Печена Патица»Патица пълнена с ябълки и картофи гарнитура

Патица пълнена с ябълки и картофи гарнитура

Патица пълнена с ябълки и картофи гарнитура1 / 2
19/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • патица - 1 бр.
  • бекон - 80 г
  • захар - 30 г
  • чбълки - 2 бр.
  • коняк - 100 мл
  • розмарин - 1 ч.л.
  • масло - 50 г
  • вода - 500 мл гореща
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • картофи - 600 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и почистваме патицата. Отделяме вътрешностите, ако има.

Измиваме ябълките и ги набождаме с вилица на няколко места.

Намазваме отвътре патицата с половината масло, слагаме розмарина и целите ябълки и зашиваме с конец.

В дълбока тенджера запържваме бекона за около 2 минути без мазнина, като непрекъснато бъркаме. След това слагаме и патицата при бекона и запържваме отвсякъде. Поръсваме със сол и черен пипер.

Сипваме коняка и изчакваме течността да се изпари. Наливаме горещата вода, намаляваме огъня и готвим около 40 минути.

Обелваме картофите и ги нарязваме на парчета.

Намазваме тава за печене с масло и сипваме картофите. Посоляваме ги и върху тях поставяме патицата, а тенджерата с бекона и соса от варенето оставяме настрана.

Покриваме с алуминиеви фолио и печем 20 минути. Изваждаме ябълките и отделяме само месестата част. Намачкваме я и я сипваме в тенджерата, в която сме варили патицата.

Подгряваме на тих огън и добавяме захарта. Когато се сгъсти, отместваме.

Сервираме, като в чиния поставяме отрязано парче патица, 2 лъжици картофи и отгоре поливаме със соса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: