Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Арабски Питки»Бързи Арабски Питки

Бързи Арабски Питки

ПетяПетя
Готвач
1281k2788273
Бързи Арабски Питки
Снимка: Петя
2 / 3
19/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"На вас оставяме да решите какво ще сложите в тези бързи арабски питки, сигурни сме в едно - че и без нищо са много вкусни"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло за намазване на питките
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бързи и лесни са, защото са само от брашно, вода и сол. Не се изчаква да втасва тестото. Може да се съхрани в хладилника в стъклена купа с капак и да се вземат и пекат по две топчета примерно.

И така от посочените продукти се замесва еластично тесто.

Върху набрашнен плот се измесва хубаво около 5 минути до меко еластично тесто.

След което се разделя на топки (при мен 8, защото исках питките да са по-малки и да мога да ги обръщам във фурната). Поръсват се обилно с брашно и се оставят да починат 25-30 минути, да се отпусне тестото.

Върху набрашнен плот топките се разточват тънко във формата на кръг. Ако искате да използвате питките за дюнер, ги оставете малко по-дебели.

Тук искам да вметна, че могат да се направят и с пълнозърнесто брашно.

За печенето им има няколко варианта:

1. Пекат се в тава в предварително загрята на 200°C фурна по 5 мин от всяка страна. Ако ги искате препечени и хрупкави, ги дръжте повече. След изваждане се намазват с краве масло.

2. Питките се пекат върху добре загрят чугунен или тефлонов тиган или върху грил тиган до появата на балончета или един голям балон отгоре. Обръщат се, пекат се о-о 4 минути и от другата страна - появяват се характерните големи кафяви петна. След което тиганът се дръпва от огъня и питката се слага директно върху пламъка и често се обръща. Ясно се вижда как питката се изпича, което проличава и от появата на малките петънца :) По този начин изпечени питките са по препечени и много хрупкави.

3. Начинът, по който ги направих аз - първо ги пекох в предварително загрята на 200°C фурна върху силиконова подложка (може и върху хартия за печене) до появата на балончетата и кафявите петна, след което ги жулнах върху пламъка на газовия котлон. Готови ги понапръсках леко с вода и ги намазах със зехтин. Влагата помага да се омекоти повърхността. По желание могат да се увият в кърпа.

Да ви е сладко!

Съвети:

1. Колкото повече ги печете, толкова по хрупкави стават.

2. Ако искате да ги ползвате като питки за дюнер, ги разточете малко по-дебели и не ги печете много. Може също така да ги напръскате с вода и увиете в кърпа.

3. Хубаво е да ги напръскате леко с вода както преди изпичане, така и след това. А също така и да ги намажете с краве масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: