Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Пържени Содени Питки

Пържени Содени Питки

ПетяПетя
Готвач
1281k2787823
Пържени Содени Питки
Снимка: Петя
2 / 5
19/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Правят се набързо и са толкова вкусни, че веднага правим втора порция от тези пържени содени питки"

Необходими Продукти

  • яйца - 2/3 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка (500 г)
  • сода бикарбонат - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л. /ако слагате сирене, по - малко /
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - до 1 кг, колкото поеме до нелепнещо тесто
  • оцет - 1 с.л.
  • захар - 1 щипка
  • По желание
  • натрошено сирене - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дебели, плътни, засищащи питки....абе като за мъже ! :) Такива ги правеше свекърва ми.

Докато у нас се правеха тънки, меки, кухички питки ...абе като за жени;)

Содата се слага в киселото мляко и се разбърква. Оставя се хубаво да шупне (да кипне). За да направите едни наистина вкусни питки, ви препоръчвам да използвате старо, прокиснало (както си го казваме ние) кисело мляко. Ако нямате такова, сложете 1 с.л. оцет в кофичката мляко, което ще използвате и го разбъркайте, чак тогава погасете содата в него. Изчакайте хубаво да кипне - повърхността му да се покрие с мехурчета (балончета).

Брашното се пресява в подходящ съд. В средата му се прави кладенче (вдлъбнатина), в което се слагат яйцата, сиренето (ако слагате), солта, олиото, щипката захар и киселото мляко, с угасената в него сода. Може и предварително всичко да разбиете заедно и така да го сипете.

Меси се средно твърдо, нелепнещо тесто и се оставя покрито с кърпа да почине (да се отпусне) 10-15 минути - не втасва, защото няма мая в него:)

На набрашнен плот с помощта на точилка тестото се разточва на лист(кора)

Но нека листът не е много тънък, дебелина поне 0.5 см.

Реже се с нож или къдраво ножче на стандартните ромбоиди или фигури по желание. Хубаво е и те да се оставят да починат.

Но ако нямате време, може веднага да започнете с пърженето.

Мазнината е предварително загрята, но да не е много гореща, за да не грабне питките и те да останат сурови отвътре.

Поднасят се топли или студени в компанията на чаша айрян, сладко, мед или маджун и никога сиренцето не е в излишък ;)

Да ви е сладко!

* маджун=петмез

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: