Пълнен картоф по турски

30/11/2012
Дебелата Берта
отДебелата БертаМастър Шеф5088145
"Днес ще ви споделим тези уникални пълнени печени картофи с богата плънка. Приготвят се лесно и вървят както като гарнитура, така и като основно ястие"
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции4-5
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо72 587
  • Преглеждания за месеца166
  • Преглеждания за седмицата45
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете картофите, измийте ги и ги разполовете. Изрежете леко заоблената част от долната страна, за да могат да стоят прави.

С помощта на лъжичка издълбайте каротфите. Загрейте малко мазнина и запържете картофите от двете страни за около 2 минути. Това ги запечатва и те няма да се разпаднат при печене.

Подредете картофите в подмазнена тава. В лъжица масло запържете скълцания лук и добавете каймата. Бъркайте и запържете за около 4 минути. Сипете доматеното пюре, разбъркайте добре и отнемете от котлона. Овкусете със сол, черен и червен пипер, яйцето и нарязани на ситно домати. Отново объркайте и напълнете хубаво картофите.

Върху всеки картоф сложете по резен домат. В тавата долейте топлия бульон или вода. кръгчета домати. Изсипваме в края на тавата бульон или вода. Сложете пълнените картофи по турски да се пекат за около 30 минути в умерено загряна фурна.

Това е традиционна турска рецепта за пълнени картофи, която носи името картофена Отуртма („седнали” картофи).подобни рецепти тук

5 17
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Албена
Албена
30.05.2016 22:35
Не знам дали са турски,но определено съм виждала в Турция да продават пълнени картофи направо на улицата.Лично аз не съм ги опитвала,но всички казват, че са нещо невероятно.
0
0
мими
мими
11.04.2014 16:58
нищо общо с пълнен печен картоф...още по-малко турски...
1
1
фифи
фифи
11.04.2014 16:31
Е опитайте да издълбаете с лъжица картофа.Няма да успеете.Много са твърди.
1
0
Пагане
Пагане
11.04.2014 18:12
не знаех ,че е турско ястие -правила съм ги около 30 пъти стават перфектно и със салам.Не се дълбаят трудно,първо леко с нож очертавам вътрешността и после с лъжицата.
0
1

Виж всички коментари или напиши такъв